Gyévuska bemutató Sepsiszentgyörgyön

Gyévuska bemutató Sepsiszentgyörgyön

Történelmünk egyik legdrámaibb eseményét dolgozza fel Gyévuska című zenés színpadi művében Pintér Béla a tőle megszokott humorral és iróniával. A darab 1942-ben játszódik, egy nappal azelőtt, hogy a Második magyar hadsereg elindult volna a Don-kanyarba. Az előadás Hegymegi Máté rendezésében készült, akinek ez a legújabb sepsiszentgyörgyi munkája, a bemutatóra február 25-én kerül sor a színház nagytermének színpadára épített nézőtér előtt.

A Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred honvédei a napfelkeltét nézik. Elkezdődik egy új nap. 1942. április húsz, Érsekújvár, zászlófelvonás. A hadi parancs értelmében az ezred másnap bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba. Halász százados, Kovács hadnagy, Mikó és Nyíri honvédek az utolsó estét még szeretteikkel tölthetik. Azonban mindannyiuk meglepetésére az ezredes úr felesége búcsúztató bált ad, amelyen szabadon választhatóan kötelező a megjelenés. Heinz Ármin zsidó munkaszolgálatos felszolgálja a pezsgőt, a művésznő elementáris műsort ad, a feleségek az utolsó együtt töltött éjszakára várnak. Fogy a pezsgő, a honvédek táncolnak, a nők türelmetlenek, aztán előkerül egy kartoték, később egy fecskendő, és néhány ember élete örökre megváltozik…

Pintér Béla Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész, drámaíró és rendező, a magyar alternatív színházi élet meghatározó szereplője. A Színház- és Filmművészeti Egyetemre nem járt, a színjátszás alapjait az Arvisura Színházban, majd autodidakta módon sajátította el. 1998-ban alapított társulata az elmúlt negyedszázad során Magyarország egyik legelismertebb, a kritika által folyamatosan számon tartott független színházi együttesévé vált, mely rengeteg szakmai díjat nyert, de ezekkel egyidőben állandó közönségsikernek is örvendett. Gyévuska című zenés előadásuk 2003-ban született Darvas Benedek zeneszerző közreműködésével.

„Az egyik legizgalmasabb zenés színházi anyag a Gyévuska, amivel eddig találkoztam. A zenei idézetek, operett-részletek jól megférnek benne a Puccini vagy Wagner operák motívumai és a magyar katonaindulók, revizionista dalok mellett, miközben a tartalom a középpontja, a szövegnek van alárendelve a zenéje. A tartalma pedig ugyanolyan egyedi, eredeti, mint a formája. A negyvenes évek elején játszódik, az elcsatolt területek egy része visszakerült Magyarországhoz, aminek érezhető egyfajta mámora, ugyanakkor nyomasztóan hat a háború alakulása, az ismeretlenbe való indulás félelme. Mindemellett rendkívül izgalmasak a személyes sorsok, viszonyok, tele van humoros ellentmondásokkal a történet, szóval nagyon sűrű, összetett, rétegzett, időnként már-már szürreálisba forduló Pintér Bélának ez a remekműve. Annyira erősnek gondolom a szöveget és a zenét, hogy szinte elég lenne székeken ülve felolvasni, elénekelni. Bízom benne, hogy a színpadra állítás során nem fogunk ezen rontani” – nyilatkozta az előadásról Hegymegi Máté rendező, akinek a Barbárok és a Jógyerekek képeskönyve című előadások után ez lesz a harmadik sepsiszentgyörgyi rendezése.

Az előadás elkészítésében a rendező közvetlen munkatársai voltak: Balázs Júlia (dramaturg), Kupás Anna (díszlettervező), Pető Kata (jelmeztervező), Urbán Kristóf (hangszerelő, zenei vezető), Baumgartner Sándor (világítástervező), Becsey-Imreh Noémi (rendezőasszisztens), Veres Bartha Edit (ügyelő) és Dobra Mária Magdolna (súgó). Szereplők: Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Pálffy Tibor, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Szalma Hajnalka, Varsányi Szabolcs, Erdei Gábor, Vass Zsuzsanna, Mátray László, Fekete Mária és Kovács Kati. A bemutató után február 26-án, valamint március 10-, 12-, 19- és 27-én lesz műsoron még az előadás a nagyteremben, színpadra épített nézőtér előtt.