După Lysistrata lui Aristofan

Lucy Strate sau Consiliul celor nouă

Comedia veche este cunoscută mai ales prin piesele  lui Aristofan, căruia i se atribuie 44 de comedii, însă doar 11 s-au păstrat până astăzi. Comedia veche din Grecia Antică  avea drept fundament o extraordinară libertate de expresie şi era marcată de o puternică dimensiune politică şi socială, spre deosebire de comedia nouă (născută după moartea lui Aristofan, în secolul IV) – o comedie de moravuri şi de caractere.

Despre dimensiunea politică şi socială a vechilor comedii depune mărturie şi o legendă, conform căreia, atunci când Dionysios cel Bătrân, tiranul Siracuzei, a dorit să afle ce se mai întâmplă cu oamenii şi instituţiile din Atena, Platon l-ar fi sfătuit să citeasca comediile lui Aristofan.  Comedii ale căror subiecte sunt democraţia şi sistemul juridic atenian, războiul şi pacea, lupta dintre sexe şi conflictul dintre bătrâni şi tineri. Aproape toate cele 11 piese  care s-au păstrat până azi au fost scrise în timpul războiului peloponesiac, pe care Aristofan a avut curajul de a-l condamna.

Lysistrata  este o comedie construită pe o idee  extrem de provocatoare la acea vreme:  războiul peloponesiac dintre Athena şi Sparta este oprit de femeile din cele două tabere, care, la instigarea Lysistratei, hotărăsc să refuze a mai face dragoste cu luptătorii, până când aceştia nu depun armele.  După încheierea păcii, femeile ateniene şi spartane revin la bărbaţii lor, comedia lui Aristofan, Lysistrata,  cucerind prin amestecul de umor, licenţiozitate, seriozitate şi farsă.

După aproape 2500 de ani, Lysistrata a rămas un personaj ispititor, care pune în discuţie forţa de seducţie a femeilor, datoria lor de a se implica în treburile cetăţii şi de a protesta împotriva aberaţiilor unei lumi conduse de bărbaţi. Lumea contemporană este mult mai complicată decât cea în care a trăit Aristofan, războaiele s-au înmulţit şi par interminabile, iar întrebarea este cum arată astăzi Lysistrata şi dacă armele feminităţii şi-au păstrat forţa de a mai opri vreun război şi de a mai câştiga vreo bătălie în confruntarea cu bărbaţii. Doar un lucru este cert: astăzi se aud vocile unor numeroase Lysistrate, iar vechea comedie a lui Aristofan devine un pretext perfect pentru a le aduce în scenă şi a le asculta.

Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 14 ani.