Pe baza nuvelelor și a povestirilor lui A. P. Cehov, regizoarea Barabás Olga a scris scenariul celui mai nou spectacol al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Producţia se numeşte Când va fi vară?, o poveste despre prietenie, o temă la care regizoarea mărturiseşte că revine mereu. Prima dată a explorat-o în urmă cu 25 de ani, încă de atunci şi-a dorit să exploreze mai îndeaproape prietenia dintre două femei, iar acum s-a ivit această oportunitate, inspirația venindu-i în timp ce răsfoia o monografie despre Cehov și a observat o fotografie în care scriitorul apărea alături de două admiratoare. Când va fi vară? se joacă în Sala Studio a Teatrului, iar reprezentațiile de premieră au loc vineri şi sâmbătă, 11 și 12 aprilie, de la ora 19:00.
Protagonistele poveștii sunt Mașa și Tania, două femei pasionate de opera lui Cehov. Mașa are o mică proprietate la țară, iar Tania este actriță, dar parcursul ei profesional nu este lipsit de dificultăți. Mașa este atât de impresionată de interpretarea actriței Tania în rolul Mașa din piesa Pescărușul, încât, după spectacol, îi scrie o scrisoare în fața teatrului. Tania îi răspunde, iar din corespondența lor – care durează șapte ani și jumătate, din octombrie 1896 (când a avut loc premiera Pescărușului la Sankt Petersburg) până în anul morții lui Cehov – se naște o prietenie specială. Tema recurentă este, bineînțeles, admirația lor pentru scriitor, pe care îl numesc afectuos Antoşa, dar schimbul de scrisori atinge și multe alte aspecte ale vieții și ale condiției lor. Cele două promit că se vor întâlni și că îl vor căuta pe Anton Pavlovici. Până atunci, își trăiesc viața cea de toate zilele – o viață așa cum este ea.
Poveștile lor de viață, emoțiile, dorințele și frământările care le însoțesc sunt recunoscute de fiecare dintre noi: situații, stări, relații în care sinceritatea și o anumită puritate dau forța și adevărul poveștii.
„Există momente / stări care nu pot fi povestite în cuvinte, ci doar trăite – cum ar fi rușinea –, iar teatrul este mijlocul perfect pentru a le reda. Cehov însuși credea că o piesă ar trebui să arate oameni care vin, pleacă, vorbesc sau joacă cărți, nu pentru că așa a hotărât autorul, ci pentru că așa e viața. Așadar, am încercat ca tot ce vrem să povestim să se întâmple cu adevărat pe scenă, creând astfel o adevărată legătură cu publicul. Este o provocare maximă pentru noi, cei care creăm, dar simt că aceasta este maniera autentică de a spune o poveste, de a comunica. Sperăm ca spectatorii să ni se alăture în această aventură”, a declarat regizoarea despre spectacol.
Barabás Olga, regizoare originară din Târgu Mureș, a fost membră a Trupei din Sfântu Gheorghe între 1994 și 2001. Printre spectacolele importante puse în scenă de ea la Teatrul Tamási Áron”se numără: Mincinosul (1994), Vicleniile lui Scapin (1995), Cerere în căsătorie (1996), Poveștile domnului Chaucer (1996), Don Juan (1997), Cenușăreasa (1998), Peer Gynt (1999), Țărmuri, stânci, valuri (2003), George și Lennie (2007).
Echipa de creație îi mai include pe: Kovács Károly – compozitor și actor, cunoscut din numeroase spectacole și filme, Bartha József – scenograf, colaborator frecvent al TTA, și Nagy Fanny – tânără creatoare de costume.
Distribuția: Szalma Hajnalka, Korodi Janka, Márton Lóránt-László, Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence, Szakács László, Erdei Gábor, Kolcsár József și Derzsi Dezső.