Au început reprezentaţiile speciale ale Teatrului Tamási Áron pentru spectatorii cu abonamente din localităţile covăsnene

Au început reprezentaţiile speciale ale Teatrului Tamási Áron pentru spectatorii cu abonamente din localităţile covăsnene

Motivele pentru care mare parte din locuitorii judeţului Covasna nu pot fi introduşi în categoria public de teatru sînt diverse. Unul dintre aceste motive, poate cel mai important, nu este de natură subiectivă (nivel de educaţie, probleme de gust), ci obiectivă: teatrul, ca fenomen cultural, nu este prezent în marea majoritate a comunităţilor covăsnene (nici măcar în forma teatrului popular), pentru că în cele mai multe localităţi nu există săli de spectacol cu scene care să asigure condiţiile unei reprezentaţii teatrale (la nivelul de complexitate şi expresiviutate la care au fost concepute). Aşadar, pentru aceste comunităţi, lung e drumul către teatru, iar problemele de supravieţuire fac acest drum şi mai greu de străbătut.  În aceste condiţii, Teatrul Tamási Áron a depus la Consiliul Judeţean Covasna un proiect menit a scurta acest drum, respectiv a uşura străbaterea lui. Este vorba de un Proiect prin care Consiliul Judeţean Covasna sprijină financiar organizarea de excursii teatrale la Sfântu Gheorghe, pentru ca toţi spectatorii ce şi-au achiziţionat abonament la Teatrul Tamási Áron să poată vedea producţiile valoroase ale acestei instituţii.

În stagiunea 2016-2017, toţi spectatorii cu abonament din localităţile covăsnene, cei mai mulţi dintre ei elevi,  vor veni la Sfântu Gheorghe cu curse speciale de călători, costul călătoriei dus-întors urmând a fi suportat de Teatrul Tamási Áron, din sursele financiare asigurate de Consiliul Judeţean Covasna, prin Programul de sprijinire a ofertelor culturale, educative, sportive şi de petrecere a timpului liber.  Astfel, 273 spectatori din judeţul nostru au asigurat transportul pentru a vedea spectacolul Zongota, coproductie Teatrul Tamási Áron, Ansamblul de dans Háromszék şi Gyulai Várszínház. Spectatorii din Târgu Secuiesc sînt primii programaţi a vedea spectacolul Zongota, pe 11 şi 21 octombrie.

Pe parcursul stagiunii, vor fi organizate şi alte excursii teatrale, reprezentaţiile fiind programate în acord cu interesul spectatorilor din fiecare localitate covăsneană.