Beţie la Teatrul din Sfântu Gheorghe

Beţie la Teatrul din Sfântu Gheorghe

Miercuri, 3 martie, de la ora 19 va fi Beţie la Teatrul Tamási Áron, adică o stare cu totul specială înrudită cu delirul unor bolnavi de viaţă, aşa cum sunt bărbaţii şi femeile din piesa lui Ivan Viripaev, care a fost pusă în scenă de Radu Afrim în 2018, la Teatrul din Târgu Mureş, Trupa Tompa Miklós, şi care acum vine  să-i tulbure şi să-i ameţească şi pe spectatorii din Sfântu Gheorghe.

Radu Afrim creează situații reale în care actorii își formulează dilemele proprii în starea ciudată de beție: Cine nu se teme de moarte? Ce înseamnă credința în Dumnezeu, fidelitatea umană și dragostea astăzi, când experiența de zi cu zi nu este o trăire a transcendenței, ci o aspirație după trăirea ei? Cum să trăiești fără minciună?

Ceea ce răspundem depinde evident de noi.

Criticul de teatru Krisztina Szepesi a scris despre spectacolul Beţie,  după turneul din Kisvárda: „Mă uit cu un calm apatic pe scenă la actorii excelenţi și la modul incredibil în care își controlează corpul, vocea, gândurile proiectate, unul cu celălalt, corpul celuilalt, obiectele, ritmul, care nu întotdeauna coincide cu al meu, dar asta nu contează, și în general la aerul din jurul lor.”