Cartea cu poze a copiilor cuminţi ajunge şi la Festivalul Interetnic de Teatru de la Satu Mare

Cartea cu poze a copiilor cuminţi ajunge şi la Festivalul Interetnic de Teatru  de la Satu Mare

După ce a participat  la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti /FNT,  Cartea cu poze a copiilor cuminţi, producţie a Teatrului Tamási Áron care a avut premiera în stagiunea trecută, a pornit iarăşi la drum, pentru a ajunge în cealaltă parte a ţării, la Satu Mare, unde este în plină desfăşurare Festivalul Interetnic de Teatru, Ediţia10. Este vorba de un Festival dedicat teatrelor minorităţilor naţionale din România, care este conceput a se desfăşura din doi în doi ani şi  care este relansat, după o pauză de patru ani cauzată de pandemie. Opera-junk produsă de Teatrul Tamási Áronîn regia lui Máté Hegymegi,  va putea fi văzută de publicul Teatrului de Nord  din Satu Mare pe 11 noiembrie,  de la ora 20, reprezentaţia fiind urmată de o dezbatere în bufetul Teatrului gazdă.

Festivalul Interetnic de Teatru  de la Satu Mare / IFESZT  este organizat de Trupa Harag György, prin Fundația Proscenium, iar Ediţia10  se va desfăşura, pentru prima dată în istoria evenimentului, şi în parteneriat cu Asociația Teatrelor Maghiare MASZÍN. Alături de Teatrul gazdă, la Ediţia10  a IFESZT  vor participa 13 trupe maghiare  de teatru din România, printre care şi Tamási Áron, dar și Secția germană a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și Teatrul German de Stat din Timișoara, precum și Teatrul Evreiesc de Stat din București și Trupa de teatru independent de etnie romă Giuvlipen.

Povestea operei-junk, cu care  Teatrul Tamási Áron  a fost invitat la Festivalul de la Satu Mare, a început de Crăciunul anului 1845, când Heinrich Hoffmann, un medic din Frankfurt, a colindat în zadar prin magazine, pentru a cumpăra o carte de povești pentru fiul său de trei ani. Negăsind nimic pe placul său, a ajuns să scrie şi să deseneze el o carte, creând astfel una dintre figurile emblematice ale literaturii germane pentru copii, Struwwelpeter / Petrică Ciuf-Zbârlit. În 1998, faimosul şi demenţialul band The Tiger Lillies din Londra a făcut muzica acestei cărți de povești. Pe orice pune mâna The Tiger Lillies iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când, cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi, Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze a copiilor cuminți.