A fost sau n-a fost Furtuna la Sfântu Gheorghe? – asta-i întrebarea la care Bodó Viktor îi aşteaptă pe spectatori să caute răspunsuri

A fost sau n-a fost Furtuna la Sfântu Gheorghe?  –  asta-i întrebarea la care Bodó Viktor  îi aşteaptă pe spectatori să caute răspunsuri

Unul dintre cei mai regizori ai secolului trecut, Giorgio Strehler, considera că piesa Furtuna de William Shakespeare este inima şi nucleul indestructibil al teatrului european,  încrederea vie că teatrul poate reda lumii ceea ce de atâtea ori părea să fi pierdut: sensul existenței și al conviețuirii umane. Din substanţa acestei piese s-a construit prima premieră a noii Stagiuni a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, în regia lui Bodó Viktor. Premiera Furtunii va avea loc prin două reprezentaţii, marţi şi miercuri, 2 şi 3 ocrombrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului, cu publicul așezat pe scenă.

Considerată ultima piesă a lui William Shakespeare şi privită ca un text testamentar, Furtuna este o tragicomedie despre  universul iluziilor în care se consumă viaţa unui om şi despre LIBERTATE – cuvânt care traversează întreaga poveste şi tot cu el se sfârşeşte. Acea libertate pe care nu o putem atinge decât atunci când avem puterea de a  ierta, de a  ne  elibera din captivitatea  propriilor iluzii şi de a ne îmblânzi propria natură umană – adică puterea de a domoli furtuna din noi.

Bodó Viktor (născut la Budapesta, în 1978) este unul dintre cele mai importante nume ale teatrului european contemporan, care activează mai ales în spaţiul german şi care şi-a construit identitatea artistică pe un miraculos şi mereu surprinzător mixaj de registre stilistice, al căror numitor comun este amestecul grotescului cu liricul. A fost fondatorul şi conducătorul Trupei Szputnyik Hajózási Társaság (Societatea de Navigaţie Sputnik). Pentru tulburătoarele şi explozivele sale viziuni artistice, Viktor Bodó a fost distins cu prestigioase premii internaţionale. Publicul din Sfântu Gheorghe s-a întâlnit cu teatrul lui Viktor Bodó prin trei  dintre spectacolele sale, Ledarálnakeltűntem / Mautocatamdispărut, după Procesul lui Franz Kafka, şi Suflete moarte, după Gogol (care s-au jucat în cadrul Ediției din 2008 a TAMper2, un proiect al Teatrului  Andrei Mureșanu) şi Însemnările unui nebun, după  Gogol, spectacol prezentat în cadrul Festivalului Reflex, al Teatrului Tamási Áron.

La realizarea spectacolului  Furtuna, colaboratorii direcți ai regizorului au fost: Laky Diána (asistent regie), Veress Anna (dramaturg), Klaus von Heydenaber (compozitor), Erős Hanna (scenograf), Zatykó Bori (costume), Baumgartner Sándor (designer de lumini), Újvári Bors (video), Nádasdy Ádám (traducător), Csomós Tünde Tímea (regizor tehnic) și Kis Katinka (sufleur). Distribuția: Pálffy Tibor, Vass Zsuzsanna, Kónya-Ütő Bence, Korodi Janka, Szakács László, Kolcsár József, Nagy-Kopeczky Kristóf, Derzsi Dezső, D. Albu Annamária, Erdei Gábor, Márton Lóránt-László, Pignitzky Gellért, Varsányi Szabolcs, Fekete Mária, Göllner Boróka și Kovács Kati.

După premieră, Furtuna este programată pe 7, 8 și 17 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului. Biletele sunt disponibile la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe și online, pe site-ul biletmaster.ro.