În seara lui 12 iunie, în Sala Mare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, a avut loc Ediţia31 a Galei Premiilor UNITER, printre laureaţi fiind şi László Bocsárdi, director artistic al Teatrului Tamási Áron, care a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Înainte de acordarea Premiului, criticul și traducătorul de teatru Alice Georgescu din București a susţinut discursul de laudatio, începând cu evocarea momentului când l-a cunoscut pentru prima dată pe „Laci”: l-a cunocut printr-un spectacol, înainte de a-l cunoaşte personal, în jurul anului 1987, la Festivalul din Oradea, unde tânărul regizor de atunci a atras atenţia lumii teatrale cu unul dintre primele sale spectacole, Übü király / Ubu Rege, realizat cu actorii amatori ai Companiei Figura din Gheorgheni, prima Trupă de teatru experimental de limba maghiară fondată de Bocsárdi, ai cărei membri sunt acum actori foarte buni. Alice Georgescu a continuat precizând că, iniţial, Bocsárdi s-a pregătit să devină inginer chimist, dar apoi a absolvit o a doua Facultate, cea de Regie Teatru, la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Bocsárdi a regizat multe spectacole memorabile, nu doar la Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, ci şi în multe alte importante teatre româneşti, maghiare şi germane din toată ţara. Ceea ce îl face special pe acest regizor este faptul că el nu face doar spectacole, ci şi echipe, oamenii cu care colaborează devin mai mult decât o trupă, devin un trup, o familie, şi acest sentiment de coeziune rezistă şi după ce spectacolul nu se mai joacă. La fel face Bocsárdi şi în calitatea de profesor de regie, la Universitatea de Teatru din Târgu Mureş. Printre meritele regizorului şi directorului de teatru Bocsárdi, Alice Georgescu a menționat și Festivalul Internațional de Teatru Reflex de la Sfântu Gheorghe, precizând în încheiere: a face o echipă înseamnă a forma caractere, iar a forma caractere înseamnă până la urmă a forma oameni – aceasta este una dintre calităţile lui László Bocsárdi, pentru care merită din plin să primească Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
László Bocsárdi şi-a început discursul de mulţumire cu o poveste plină de umor despre asemănărea dintre el şi Gábor Tompa, apoi a vorbit despre legăturile sale cu Timişoara, precizând că este pe jumătate timişorean, mama sa fiind din acest oraş, unde a şi făcut primii paşi pe o scenă, ca student la chimie industrială. După ce a terminat Facultatea, a fost repartizat la Gheorgheni, unde a creat celebra Trupă Figura, formată din profesori, ingineri și IT -işti, iar de atunci s-a implicat doar în teatru. În cele din urmă, Bocsárdi a mulţumit tuturor colaboratorilor săi, inclusiv doamnei Alice Georgescu, cu care a colaborat la mai multe spectacole şi căreia îi datorează reuşita proiectelor respective.