Mult zgomot pentru nimic pe ritmuri drum and bass

Mult zgomot pentru nimic pe ritmuri drum and bass

Dacă vreţi să aflaţi câte ceva despre cum este viaţa şi ce anume din natura umană rămâne neschimbat, atunci întrebaţi-l pe Shakespeare / Go ask Shakespeare, vorba unui song celebru! Şi-l puteţi întreba începând de miercuri, 21 decembrie, ora 19, când are loc premiera producţiei Mult zgomot pentru nimic, pe scena Sălii Mari a Teatrului Tamási Áron. Veţi afla mai ales că dragostea este singurul lucru de care avem nevoie, că fiecare dintre noi, bărbaţi şi femei, ne putem pierde uşor onoarea greu câştigată, ne putem pierde prietenii şi chiar viaţa, din cauza unor aberaţii şi suspiciuni care, până la urmă, se dovedesc a fi doar mult zgomot pentru nimic.

Niciuna dintre comediile şi tragediile lui Shakespeare nu are o structură simplă, iar când este vorba de o tragicomedie, cum este Mult zgomot pentru nimic, intriga devine labirintică şi în complicata sa ţesătură sunt totdeauna prinşi îndrăgostiţi care trebuie să lupte pentru iubirea lor. Când o astfel de complicată structură teatrală îşi caută sound-ul într-o structură muzicală, atunci este nevoie de forme ritmice complexe, stratificate, pe care tânărul regizor Krisztián Kiliti le-a găsit în muzica drum&bass. De ce este ispititor să pătrundem în povestea acestei complexe piese shakespeareane pe poliritmurile contemporane ale muzicii drum&bass? Pentru că, spune regizorul, „Societatea în care trăim este din ce în ce mai centrată pe petreceri și festivaluri, unde tinerii își pot elibera emoțiile acumulate și instinctele. De aici a venit ideea de a încerca să prezentăm povestea într-o atmosferă de teatru muzical drum&bass. Împreună cu dramaturgul Sári O. Horváth, am scris și am inclus în spectacol o mulțime de cântece care au fost inspirate din monologurile piesei lui Shakespeare”. Krisztián Kiliti a mai precizat că punerea în scenă a piesei Mult zgomot pentru nimic este o veche dorinţă a sa, care acum s-a împlinit. De fapt, prima sa întâlnire cu lumea lui Shakespeare a fost în copilărie, când a fost profund mişcat de o adaptare cinematografică semnată de Kenneth Branagh. În plus, regizorului i s-a părut extrem de actuală situația conform căreia protipendada petrece, în timp ce, în fundal, războiul se dezlănțuie.

Următoarele reprezentaţii cu Mult zgomot pentru nimic sunt programate pe 23 și 27 decembrie, apoi pe 15 și 17 ianuarie. Biletele pot fi achiziționate de la Casa Centrală de Bilete de lângă Teatrul Tamási Áron sau de pe site-ul billetmaster.ro.