Şase zile de confruntări cu noi şi cu lumea, la Teatrul Tamási Áron

Şase zile de confruntări cu noi şi cu lumea, la Teatrul Tamási Áron

În toate vremurile, inclusiv şi mai ales astăzi, unul dintre cuvintele care traversează lumea-n lung şi lat este cel de confruntare. Altfel spus, trăim într-o lume despre care se vorbeşte în termenii unor continue şi nesfârşite confruntări. Din păcate, cuvântul confruntare este folosit în contexte în care predomină conotaţia negativă a termenului, aceea de conflict, de umilire şi de  nimicire a celui diferit – diferit în vorbe, fapte, mentalităţi, indentităţi. Dar confruntarea are şi conotaţii pozitive, tot ce contează în viaţa unui om şi pe lumea asta – de la cele mai mici bucurii, până la marile minuni ale lumii – s-a născut din confruntarea cu noi înşine / cu limitele noastre şi din confruntarea cu diferenţa / opinia diferită. Teatrul este prin excelenţă un spaţiu al întâlnirii şi al confruntării cu lumea, în toată diversitatea sa. O confruntare care se identifică cu căutarea adevărului şi care ne ajută să vedem şi să înţelegem ceea ce nu am putea să vedem şi să înţelegem de unii singuri. Între 12-17 octombrie, Teatrul  Tamási Áron / TTA le propune spectatorilor o confruntare cu lumea din 6 spectacole, reunite într-o microstagiune.

Joi, 12 octombrie, de la ora 19, Gyévuska, de Béla Pintér, în regia lui  Máté Hegymegi, producţie TTA – un spectacol  care ne propune o confruntare cu unul dintre cele mai dramatice momente din istoria maghiară, întorcându-ne în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942.

Vineri, 13 octombrie, de la ora 19, Oxigen, de Ivan Viripajev, în regia lui Tibor Pálffy, producţie TTA – un miraculos spectacol-concert  ce spulberă graniţele dintre muzică, teatru şi film.

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 19, romeo@julia.com, în regia lui Pál Frenák, producţie StudioM  – o abordare originală a tragediei clasice shakespeariene, care ne confruntă cu o poveste despre cum devine omul o marionetă,  înstrăinată de comunitatea sa, de partenerul său și, în cele din urmă, de el însuși.

Duminică, 15 octombrie de la ora 19, Napraforgó/Floarea Soarelui, de Pass Andrea, în regia lui  Radu Afrim, producţie TTA – o confruntare cu nebunia noastră cea de toate zilele: nebunia de a crede că familia este  locul unde lumina, căldura şi iubirea sunt mereu la ele acasă.

Luni, 16 octombrie, de la ora 19, Nexus, spectacolul de disertație al coregrafei Andreea Vălean, o confruntare cu străfundurile ființei umane. O producţie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, care în Sfântu Gheorghe este prezentată în cadrul Festivalului DbutanT, proiect al Teatrului Andrei Mureşanu.

Marți, 17 octombrie, de la ora 20, Conferinţa iraniană, de Ivan Viripaev, în regia lui László Bocsárdi, producţie TTA – un spectacol ce deschide o dezbatere pe marginea  unor teme precum libertatea, credinţa în Dumnezeu şi atingerea fericirii, determinând  spectatorii să se confrunte cu abordări diverse şi contradictorii  ale unor probleme sociale, politice şi etice,  care frământă  lumea contemporană.

Biletele pentru spectacolele din Programul microstagiunii pot fi procurate de la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe: de luni până joi, de la 9:00 la 16:00; vineri, de la 9:00 la 13:00. În zilele de spectacol, Casa de bilete se deschide cu o oră înainte de ora de începere a reprezentaţiei. Rezervare bilete la tel.  0267-312-104 și 0728-083-336.