Între 20-25 octombrie 2022, Teatrul Tamási Áron organizează iarăşi o Micro-stagiune a tinerilor creatori de teatru, pentru a le facilita întâlnirea cu publicul din Sfântu Gheorghe şi pentru a le încuraja căutările artistice. De data aceasta, spectatorii covăsneni sunt aşteptaţi la întâlnirea cu 7 spectacole – producţii ale studenţilor de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi o reprezentaţie în limba română cu un spectacol al Teatrului Luceafărul din Chişinău.
Micro-stagiunea tinerilor regizori începe joi, 20 octombrie, de la ora 17, cu spectacolul Cutremure în Londra, de Mike Bartlett, o producţie a Universităţii de Arte din Târgu Mureş, care este examenul tinerei regizoare Dóra Dobrovszki. Piesa dramaturgului şi scenaristului englez Mike Bartlett spune povestea a trei surori, care încearcă să-şi trăiască viaţa şi iubirile, într-o continuă confruntare cu autoritarul lor tată, un eminent om de ştiinţă ce le sperie cu previziunile sale despre un viitor apocaliptic, din cauza unei catastrofe ecologice globale. Spectacolul are loc în Sala Mare a taTeatrului Tamási Áron.
Producţia Alcesta, în regia lui Ármin Ricz, este tot un spectacol de examen la Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi poate fi văzută pe scena Sălii Mari a Teatrului, vineri, 21 octombrie, ora 19.00. Tânărul regizor Ármin Ricz propune o viziune contemporană a tragediei lui Euripide, povestea Alcestei despre oameni şi zei activând astfel întrebări eterne, care ne macină pe fiecare dintre noi: cine şi-ar da viaţa pentru tine sau pentru cine ai fi dispus să mori chiar tu? cine este responsabil de viaţa şi de moartea oamenilor – zeii, destinul sau chiar noi? mai poţi să-ţi trăieşti viaţa, după ce afli că cineva iubit a murit în locul tău?
Un alt spectacol de examen, din programul Micro-stagiunii tinerilor creatori de teatru de la Sfântu Gheorghe, este Yvonne, Principesa Burgundiei, de Witold Gombrowicz, în regia lui Máté Szilvay, student al Universităţii de Arte din Târgu Mureş. „Ce fel de Dumnezeu creează o femeie pe care nimeni nu o poate iubi? În ce fel de societate cruzimea politicii este acoperită de falsa bună cuviinţă a religiei? Prințul Philip, răzvrătindu-se împotriva ipocritului şi criminalului său tată, aproape că devine el însuși criminal, dar, în cele din urmă, el este singurul care rămâne pur. Spectacolul nostru este atât o imagine grotescă, cât și o parodie a unei opere eroice”, precizează textul promo al producţiei semnate de Máté Szilvay, care poate fi văzută sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron.
Ce ne dorim, atunci când suntem cu adevărat liberi să ne satisfacem orice plăcere? În Cum vă place, Shakespeare ne confruntă cu un răspuns surprinzător la această întrebare: societatea îi consideră drept nebuni pe cei care nu doresc puterea sau bani, ci caută doar bucuria jocului şi a dragostei. O nebunie este şi tot ce se petrece în Pădurea Ardenilor, care este şi o metaforă a teatrului, un spațiu care se poate transforma în orice ne dorim și unde se poate întâmpla orice minune. Dar e posibil să trăim într-o continuă nebunie sau e nevoie şi de momente când raţiunea face jocurile? – aceasta-i întrebarea la care spectacolul regizat de Máté Szilvay, de la Universittea de Arte din Târgu Mureş, ne provoacă să căutăm răspunsuri. Cum vă place este programat duminică, 23 octombrie, ora 19, spectacolul fiind conceput a se juca cu spectatorii pe scena din Sala Mare a Teatrului.
Examenul tinerei Noémi Becsey-Imreh, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, a fost Othello de Shakespeare, care este „o tragedie a iubirii pure, a onoarei, a încrederii, a deșertăciunii, a pustiului interior, a vieţii fără dragoste, a falselor relații, a geloziei, a lipsei de încredere în sine, a sentimentului de alienare – într-o lume în care răul uman este nemărginit și indestructibil”. Creatorii spectacolului cred că această tragedie este un dement joc al ridicării şi al căderii, al vieţii şi al morţii. Spectacolul Othello se va juca luni, 24 octombrie, de la ora 17, în Sala Kamara.
În aceeași seară de luni, de la ora 21.00, o altă celebră tragedie a lui Shakespeare, Macbeth, va fi prezentată de studenții Universității de Arte din Târgu Mureş, în regia lui Demeter Mark-Christopher. Potrivit autorilor, Macbeth este o tragedie despre cercul vicios al dorinței. Este vorba despre dorinţe, instincte şi sentimente care determină acțiunile și comportamentul unui om şi care ne fac să ne întrebăm cât de departe poate merge o persoană pentru a-şi satisface poftele de toate soiurile? Textul final pe care Demeter Mark-Christopher şi-a construit spectacolul reprezintă doar 30% din original, şi totuşi esenţa Macbeth-ului shakespearean este atinsă în toată profunzimea sa.
Tânărul regizor Krisztián Kiliti este deja cunoscut publicului din Sfântu Gheorghe, pentru că a contribuit la realizarea mai multor spectacole ale Teatrului nostru şi chiar acum lucrează la o premieră a actualei Stagiuni, Mult zgomot pentru nimic, de W. Shakespeare. În Micro-stagiunea tinerilor regizori, Krisztián Kiliti este prezent cu un spectacol Cehov în limba română, Trei surori, pe care l-a realizat la Teatrul Luceafărul din Chişinău şi pe care spectatorii din Sfântu Gheorghe îl pot vedea marţi, 25 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului. În textul promo al spectacolului, autorii acestei producţii precizează: „În loc să-şi ia destinul în propriile mâini, cele trei surori sunt mereu în așteptarea cuiva sau a ceva care le-ar salva. Odată cu trecerea în neființă a tatălui lor autoritar, nu mai e nimeni care să le dicteze cum să-și trăiască viețile, situație similară pentru o întreagă generație crescută la răscrucea dintre milenii, într-o societate cu valori relative. Nu le-a rămas nimic altceva decât nostalgia. Capodopera lui Cehov abordează într-o manieră unică viața contemporană cu problemele noastre zilnice, fricile și năzuințele noastre, și situațiile absurde cu care ne ciocnim. Spectacolul Trei surori al Teatrului Luceafărul își propune să exploreze relația dintre textul cehovian și realitatea în care trăim.”
Casa Dansului, care este organizată în cadrul Micro-stagiunii tinerilor regizori, va avea loc joi, 20 octombrie, de la ora 20.00, în holul Teatrului Tamási Áron.