Teatrul Tamási Áron a început stagiunea cu repetiţii pentru o Furtună shakespeareană în viziunea lui Bodó Viktor
Trupa Tamási Áron şi-a deschis noua stagiune printr-o întâlnire cu întreaga echipă, care a avut loc marți, 20 august, când Pál-Ferenczi Gyöngyi, directoarea Teatrului, a prezentat proiectele stagiunii 2024–2025. A doua zi au început deja repetițiile cu Furtuna lui Shakespeare, un spectacol la care Trupa TTA lucrează cu o imensă bucurie, sub direcţia unuia dintre cei mai mari regizori din Europa, Bodó Viktor!
„Continuăm să visăm măreţ şi să lucrăm cu artişti care ne provoacă, împreună cu care Trupa noastră poate evolua şi, odată cu Trupa, şi publicul nostru”, a spus Pál-Ferenczi Gyöngyi la deschi-derea ședinței.
Noi și vechi spectacole
Repertoriul stagiunii 2024-2025 va cuprinde cinci premiere, două dintre ele vor fi puse în scenă de regizori renumiți din Ungaria. Bodó Viktor va răvăşi cu siguranţă spectatorii cu Furtuna lui Shakespeare, iar tânărul Vidnyánszky Attila va regiza ultima producție a stagiunii, al cărei titlu este încă necunoscut. Regizoarea Barabás Olga din Târgu Mureș va colabora din nou cu Trupa, de data aceasta va realiza un spectacol pe texte cehoviene, cu titul „Când va fi vară?”. Bocsárdi László va pune în scenă drama „Un înger soseşte la Babilon” de Friedrich Dürrenmatt, apoi va regiza şi o coproducție specială, prezentată cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înființarea Teatrului Figura Studio din Gheorgheni, cu participarea foștilor actori ai Teatrului din Sfântu Gheorghe.
Pe lângă noile spectacole, vor rămâne în Repertoriul TTA toate producţiile din stagiunea trecută – Conferința iraniană, Chicago, Tortul de gheață, Crima din strada Lourcine, Mutter Courage și copiii ei – și câteva producții mai vechi, precum Oxigen, Familia Tót, Gyévuska, Mirele imprevizibil și spectacolul-concert liric Jack Cole's Songs / Din cântecele lui Jack Cole.
Turnee și spectacole invitate
Pál-Ferenczi Gyöngyi a felicitat Trupa pentru succesul turneelor la Gyula și Gheorgheni, din august, și a menționat că şi în această stagiune vor avea loc schimburi de spectacole, fiind în desfășurare negocieri în acest sens cu teatrele din Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Satu Mare și Târgu Mureș. Vor avea loc și alte turnee, prima deplasare fiind la Budapesta, la începutul lunii septembrie, cu spectacolul Conferința iraniană, care va fi jucat la Teatrul în aer liber Városmajor, iar la întoarcere se va susţine o reprezentaţie şi la Satu Mare. Spectacolul Oxigen va fi jucat la Teatrul Național din Budapesta, iar Trupa TTA va participa și la Festivalul Interetnic de Teatru din Satu Mare, pregătindu-se totodată pentru alte deplasări în afara granițelor și în Transilvania.
Între 16 și 22 octombrie, Teatrul va organiza din nou o microstagiune, eveniment care a avut un mare succes de public anul trecut și care este important și din punct de vedere profesional, deoarece oferă criticilor de teatru, directorilor de teatre și organizatorilor de festivaluri posibilitatea de a viziona spectacolele din Sfântu Gheorghe.
Prima repetiție cu Bodó Viktor
Miercuri, 21 august, într-o atmosferă traversată de idei sclipitoare şi replici amuzante, au început repetițiile cu Furtuna lui Shakespeare, pe scena mare, unde, în 2008, cu ocazia Întâlnirii Teatrale TAMper2, spectatorii din Sfântu Gheorghe s-au confruntat pentru prima dată cu teatrul lui Bodó Viktor, prin două spectacole semnate de acest prestigios regizor: Ledarálnakeltűntem / Mautocatamdispărut, după romanul Procesul de Franz Kafka, și Suflete moarte, după Gogol. O întâlnire de care regizorul din Ungaria îşi aminteşte şi astăzi cu nostalgie. În ultimii ani, Viktor Bodó a lucrat mai ales în Germania, unde a creat spectacole în care accentul era pus pe scenografie și tehnologie, dar care, în opinia sa, diminuau rolul actorului. De asemenea, a trebuit întotdeauna să lucreze sub presiunea de a finaliza proiectele la termen, o practică cu multe avantaje, dar care limitează libertatea şi căutările creative, iar acum dorește să construiască din nou un spectacol care mizează pe resursele creative ale actorilor. "Pe măsură ce rutina a început să-mi ucidă bucuria de a crea și indisciplina a început să dispară din mine, lucrurile au devenit puțin plictisitoare, iar munca mea mi-a adus din ce în ce mai puțină satisfacţie.” Regizorul a recunoscut că rar, o dată sau de două ori la fiecare zece ani, găsește o piesă despre care simte imediat că i se potriveşte, doar răsfoind textul, iar cu Furtuna lui Shakespeare a trăit o astfel de experiență. Nu a văzut niciodată nicio reprezentație cu această piesă, ci doar o repetiție în copilărie. Viktor Bodó crede că este important să valorifice umorul din povestea lui Shakespeare şi, având în vedere spectacolele Trupei Tamási Áron şi workshopul pe care l-a ținut aici în primăvară, crede că exploatarea umorului nu va fi o sarcină dificilă.