Selmeczi György

A nagy utazás

Igazi zenés ünnep volt a nézők számára a Tamási Áron Színház 2009 szilveszteri előadása, amitől vidámabban, optimistábban, nyitottabban léptek át a 2010-es esztendőbe. A hatalmas apparátust mozgató, az erdélyi komolyzenei élet sztárjait felvonultató nagyszabású produkció rendezője és zenei vezetője Selmeczi György, akinek ez volt az első munkája Sepsiszentgyörgyön.

Az előadás egy híres magyar film betétdaláról kapta a címét, a nézők pedig az előadás alkotóinak társaságában bebarangolhatták az európai zeneirodalomnak azokat a fontosabb állomásait, ahol különböző műfajokban – operában, operettben, musicalben, sanzonokban, kuplékban, kabarédalokban – a téli ünnepkörhöz kötődő legkiválóbb alkotások születtek. Az utazás térben és időben is nagy területet járt be: Adventtől Vízkeresztig a nézők ellátogathattak Londonba, Velencébe, átélhették a bécsi ünnepi bálok szilveszteri hangulatát, párizsi bohémokkal találkozhattak. A karaván természetesen Székelyföldről indult, és ide is érkezett vissza, ezáltal is érzékeltetve a magyar kultúra sajátságos és egyszerre európai jellegét. Az alkotók olyan hangulatot teremtettek, melyben a 2009-es év gondjai, megpróbáltatásai, fáradságos munkája után valóban ünneplőbe öltözhetett testileg-lelkileg a sepsiszentgyörgyi nagyközönség.

A zenét meghívott művészék közreműködésével a Georgius zenekar szolgáltatja. Műsoron: Rossini, Puccini, Offenbach, Strauss, Kálmán Imre, Kodály Zoltán és más híres zeneszerzők művei, valamint sanzonok, kuplék, kabarédalok az elmúlt 100 évből. A készülő előadásról a rendező így nyilatkozott: „Remélhetőleg olyan utazást tudunk biztosítani a szentgyörgyi nézők számára, mint valami különleges utazási iroda, hogy mindenki jól érezze magát azokon a gyönyörű tájakon amelyeket ez a csodálatos zeneirodalom felkínál a mindenkori szilveszterezőknek.”

A produkció – a több különböző városból érkező vendégművészek programjának összeegyeztetési nehézségei miatt – mindössze csak három alkalommal kerül bemutatásra. A szilveszteri előadás után csak január 2-án és 3-án volt még látható a produkció a Tamási Áron Színház Nagytermében.