O. Horváth Sári

Életigen

A Lenni vagy nem trilógia 2. része

A darab a halál, a hiány, az elvesztés, a halálhoz és az élethez való jogot és jogtalanságot, az élet és a halál határainak vizsgálatát állítja középpontba. Helyszíne a mai Magyarország, annak törvényeivel, társadalmi közvéleményével, kimondott kérdéseivel, és ki nem mondott válaszaival, vagy éppen fordítva, ki nem mondott kérdéseivel és kimondott (kész) válaszaival. Kutatja még a test változásait, esendővé válását, és azt, milyen mértékben vagyunk urai saját testünknek és lelkünknek, mik azok az energiák, traumák, amikor az ember olyan helyzetbe kerül, mikor elveszti teste irányítása felett a kontrollt.

Jelenünk és  valóságunk sűrűjében járunk, a jelenetek átúsznak egymásba, a történetek egymásba indáznak, s a gyorsan felvillanó életképek mögött nemcsak színi poézis húzódik meg, hanem filozófia, játékos létszemlélet, illékony derű.

„Hatalmas fájdalmat jelent, ha az ember többet érez, mint amit kifejezni képes. Nincs türelmem a cinizmushoz, a szélsőséges kritikához és bármiféle elváráshoz. Már nem akarok olyanoknak megfelelni, akik nem kedvelnek engem, olyanokat szeretni, akik nem szeretnek viszont, olyanokra mosolyogni, akik nem mosolyognak vissza rám. Többé egyetlen percet sem pocsékolok azokra, akik hazudnak, vagy manipulálnak. Nem jövök ki azokkal, akik képtelenek bátorítani és dicsérni. Untatnak a túlzások és nehezen viselem azokat, akik nem szeretik az állatokat. És mindezek felett, nincs többé türelmem azokhoz, akik nem érdemlik meg a türelmemet.” (Meryl Streep)