Az ország legjobb multimédiás előadása az Oxigén

Az ország legjobb multimédiás előadása az Oxigén

Ma (december 4-én) délben tartották a „Rinocerul” (Rinocérosz) nevű kulturális és színházi folyóirat negyedik díjátadó gáláját Bukarestben a „Spirit Românesc Pro ‒ Arte şi Caritate” Alapítvány és az „I. L. Caragiale” Nemzeti Színház szervezésében, ahol a Tamási Áron Színház Oxigén című Pálffy Tibor által rendezett előadása elnyerte a „20222023-as időszak” legjobb multimédiás előadása díját.

A díjátadó rendezvényt a Bukaresti Nemzeti Színház Média termében tartották, ahol elfoglaltságaik miatt sajnos nem tudtak megjelenni az előadás alkotói, így a díjat utólag veszik majd át. „Jó érzés számunkra ez a díj, mert azt jelzi, hogy jó irányban kísérletezünk. A Román Színházi Szövetség (UNITER) általában nagy lélegzetű, nagy költségvetésű előadásokat szokott díjazni, neves rendezők produkcióit, ez a kulturális lap pedig inkább azokra az előadásokra próbálja ráirányítani a figyelmet, amelyek nem feltétlenül befutottak, inkább kísérleti jellegűek, alternatívak, újszerűek. Valójában az lenne a célja minden művészeti alkotásnak, hogy innovatív legyen, úgy szólaljon meg, ahogy korábban másoknak még nem sikerült, és ha a mi munkánkat egy neves kulturális lap ily módon elismeri, akkor annak csak örülhetünk” – fogalmazott Pálffy Tibor a díj kapcsán.

A „Rinocerul” egy 2019 októberében alapított kulturális és színházi magazin, amelyet a bukaresti „Spirit Românesc Pro – Arte şi Caritate” Alapítvány ad ki. Saját bevallása szerint a folyóirat nonkonformista kiadványnak számít, oldalain naprakész kritikák és tudósítások olvashatóak a bukaresti és az ország más állami és független színházainak előadásairól, valamint művészportrék, különböző beszámolók és előadás-ajánlók. Céljuk, hogy új, erőteljes és érdekes produkciók bemutatásával népszerűsítsék a kortárs színházi kánont. Általában nem a klasszikus drámai szövegek feldolgozásai iránt érdeklődnek, de a legsikeresebb és újszerű előadások kivételt jelenthetnek ilyen szempontból.

A nyomtatott kiadás alapító igazgatója és koordinátora Dinu Grigorescu drámaíró, prózaíró, költő, esszéista, drámakritikus, szerkesztő és kulturális újságíró, a Román Írószövetség bukaresti fiókjának drámaíró tagja. Ő irányítja a nyomtatott folyóirat kiadását és a Rinocérosz-díjakat. A lap online kiadásának vezetője Alexandra Ares román-amerikai író, a TVR és a CBS News egykori újságírója, dramaturg, színházkritikus, a Román Írószövetség bukaresti fiókjának irányító bizottsági tagja, a Pen Club New York és az Amerikai Drámaírók Céhének egykori tagja. Főszerkesztő Vlad Lungu színházkritikus, kulturális újságíró, író, a „Rinocerul” kiadvány társalapítója.