DRESCH QUINTET – Tamási Áron tiszteletkoncertje Sepsiszentgyörgyön

DRESCH QUINTET – Tamási Áron tiszteletkoncertje Sepsiszentgyörgyön

Számomra a művészet még önmagáért van. Akár a természet.

Ha valaki érzékeny rá, láthatja, hogy mennyire gyönyörű.

Ha valaki nem, akkor simán keresztülhajt rajta a dzsipjével.

– Dresch Mihály

 

Dresch Mihály az egyedüli olyan zenész a világon, akinél az amerikai fekete jazz és a magyar népi hangzásvilág természetes egységet alkot. Zenéjében e két távoli világ és lelkület tökéletesen egymásba fonódik, egy olyan sajátos atmoszférát teremtve, amely a mindannyiunkban ott rejlő, ősi érzeteket hívja elő.

Dresch Mihály szorosan kötődik az Erdélyi kultúrához, Sepsiszentgyörgyön több alkalommal is fellépett, a Szent György Napok és a pulzArt fesztivál keretén belül, a Bocsárdi László által rendezett legfontosabb Tamási Áron-darabban, a Csodában, a népzenénket éltető dzsessz-zenész az „Ez a világ olyan világ, mint a mogyorófa virág / Sokat ígér, keveset ád, amit ád is keserűt ád” kezdetű dalt énekelte. Továbbá 1997-ben, Tamási Áron centenáriumán is Dresch Mihály és együttesének játéka koronázta meg a rendezvénysorozatot. Vállalták, hogy szeptember 20-án, Tamási Áron születésnapjának 120-ik évfordulóján egy, erre az alkalomra összeállított koncerttel ünneplik meg a székely írót.

Dresch Mihály, akiről csak szuperlatívuszokban beszélnek, tizenhét évesen kezdett el hivatásszerűen zenélni, Johnny Griffin hatására a szaxofont választotta hangszerének. Pályájának indulásakor Szabados György meghatározó szerepet töltött be életében. 1979-ben fejezte be tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában a Jazz szakon. Kezdetben a mainstream jazz, majd a magyar népzene határozta meg dallamvilágát. A nyolcvanas évek elejétől számos nemzetközi koncerten lép fel, neves zenészekkel együttműködve.

Az első Dresch Quartettet 1984-ben alapította, amelynek a kilencvenes évek közepéig többször változott a felállása. Az 1985-ös Sóhajkeserű, a ’87-es Hazafelé és a ’90-es Gondolatok a régiekről című lemezein Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) voltak a partnerei. Az 1993-ban megjelent Zeng a lélek című CD-n már Geröly Tamás dobolt és Lajkó Félix hegedült. 1995-ben adták ki újabb albumukat … Folyondár… címmel, melyen Lajkót Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta fel. A ’96-os Túl a vízen és a ’98-ban napvilágot látott Révészem, révészem című lemezek is ezzel a felállással jelentek meg, a Fonó Records gondozásában. A kettő között publikálta első szóló albumát, a Hűség-et.

Még ebben az évben újra Baló István lett a kvartett dobosa, bőgőn pedig Szandai Mátyás csatlakozott, ezzel elindítva egy új korszakot, a második kvartettét. Az új felállású négyes első lemeze a Riding the Wind, Angliában került forgalomba 2000 tavaszán, majd itthon is megjelent Mozdulatlan utazás címmel. Egy évvel később a BMC gondozásában jelent meg a Szép csendesen, amelyet 2002-ben az Archie Shepp közreműködésével készült, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Hungarian bebop követett. 2004-es albumuk, az Egyenes zene a Gramofon magazin szavazásán elnyerte „Az év legjobb magyar jazz lemeze” díjat. 2006-ban Borbély Mihállyal közösen készített lemezt Te+Te címmel, amit újra egy Quartet korong, az Árgyélus követett 2007-ben. Ezen a CD-n már a zenekar új tagja, a kiváló cimbalmos, Lukács Miklós működött közre. A BMC-s sorlemezek mellett megjelent az Élő nád című koncertlemez és a Ritka madár is. A Fuhun című albumon az időközben Franciaországba költözött Szandai helyét Hock Ernő vette át.

Dresch Mihály meghívást kapott a világ számos jelentős fesztiváljára és jazzklubjába, és olyan elismert előadókkal lépett fel, mint Archie Shepp, Chris Potter, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman és Zbigniew Namyslowski. A nemzetközi nevek mellett olyan fontos magyar zenészekkel is együttműködött, mint például Csík János, Halmos Béla vagy Balogh Kálmán. 2005-ben a Gramofon Magazin az Év Jazz-zenészének választotta, 2007-ben Liszt Ferenc-díjat vehetett át, 2010-ben pedig a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor-díjjal jutalmazta. 2011-ben Érdemes művésszé nevezték ki.

Dresch Mihály hangszerkészítőként is belevéste nevét a zenetörténetbe: „Úgy húsz éve többször jártam Erdélyben, főleg Gyimesben, és annyira megtetszett az ottani rendkívül szép, gazdag, egyedi hangzású erdélyi furulyajáték, hogy én is elkezdtem furulyán játszani. De ezek a hangszerek általában elég kicsik, én pedig szerettem volna egy nagy testű, mély hangú darabot, csakhogy ilyet nem nagyon lehet kapni. Ezért csináltam egyet magamnak, egy sima, hatlyukú hangszert. (…) Volt, aki azt kérdezte, mi van, csinálsz egy fuvolát? Igaz, hasonlít, de a hangja egészen más, sokkal ősibb, és bármilyen hangnemben megszólaltatható. Ezt tulajdonképpen már másfél éve használtam, amikor találtam otthon egy sötét, egzotikus fából álló kétrészes, hangolható hangszert, amelyet már a prototípus szerint alakítottam át. A végeredmény egy hangolható, kromatikus hangszer valahol a furulya, a szaxofon és a fuvola között.”

A Tamási Áron tiszteletkoncerten a szaxofonon és fuhun játszó Dresch Mihály mellett Brasnyó Antal brácsával, Csoóri Sándor brácsával és tamburával, Zimber Ferenc cimbalommal, míg Bognár András nagybőgővel lép fel.

Brasnyó Antal brácsás 2003 óta Lajkó Félixszel zenél, és szinte az összes lemezén közreműködött, miközben végigmuzsikálták az egész világot. Újabban szóló projektjén dolgozik, 2016 januárjában egy 14 tagú nagyzenekar élén adta elő saját, népzenei alapokon nyugvó számait.

Csoóri Sándor „Sündi” Junior Prima-díjas brácsás, előadóművész, népzenész, a Buda Folk Band vezetője, zenekarával megteremti a Magyar Világi Népzene műfaját. A népzenész brácsán, nagybőgőn, kobozon és bolgár tamburán egyaránt játszik.

Zimber Ferenc a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, aki a népzenétől távol eső műfajokban is otthonosan mozog. A cimbalom és Zimber Ferenc szenvedélyéből az elmúlt 16 év alatt tartós kapcsolat alakult ki: elmondása szerint mostanra ez a hangszer lett az élete, játszik a Fondor együttesben, és a külföldön is egyre nagyobb hírnevet szerző Buda Folk Band koncertjein is közreműködik.

Bognár András elsősorban a Tárkány Művek bőgőse. Négy évesen kapta meg az első csellóját, a Berkó együttesben zenélt, majd később a Rekontrában. 2006-tól a Honvéd Művészegyüttes hivatásos zenésze, 2008-tól Herczku