Nemes Levente kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

Nemes Levente kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

Színházunk színésze, egykori igazgatója, Nemes Levente kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat, amellyel 2019-ben hetedik alkalommal tüntetik ki azokat az alkotókat, művészeket, akik életükkel a háromszéki és az egyetemes magyar kultúrát szolgálták, gazdagították. A díjátadót a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében rendezték, ahol Jánó Mihály művészettörténész méltatása után Tamás Sándor adta át a díjat színházunk egykori igazgatójának.

Nemes Levente 1962-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. 33 éves korában került a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházhoz, amelynek 1992-től 2005-ig volt az igazgatója. A szakma színházi tevékenységét többek között Jászai Mari (2007) és Kaszás Attila-díjjal (2009) értékelte. A Tamási Áron Színház progresszív irányát is kétségkívül Nemes Levente jelölte ki – egyrészt kíváncsiságával, nyitottságával, másrészt azzal, hogy 1995-ben Sepsiszentgyörgyre hívta a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház nyolc színészét és Bocsárdi László rendezőt.

A január 22-én átadott Háromszék Kultúrájáért Díj kiemelten fontos, hiszen nem csak a szakma, hanem a város elismerését is jelzi. Nemes Levente ezt az odafigyelést egy Tompa László verssel köszönte meg: „Figyelnek, lásd, a térség jegenyéi. / S ha célt nem érsz? Ha hamarább ledobban / Lovad? – ne bánd: a hajsza is megéri: / Hősit rohansz egy halálos galoppban!”