Puskás Zoltán rendezésében készül a Chicago

Puskás Zoltán rendezésében készül a Chicago

Elkezdődtek a Tamási Áron Színház szilveszteri musical-előadásának próbái az Újvidékről érkezett Puskás Zoltán rendező irányításával. John Kander–Fred Ebb–Bob Fosse Chicago című közismert Broadway musicaljében a társulat húsz színésze kapott szerepet, az előadás próbafolyamata több megszakítással zajlik az óév estéjére tervezett bemutatóig.

Chicago örök érvényű problémákat, időtlen kérdéseket feszeget. Némi cinizmussal közelít a musical műfajára jellemző show jelleghez, pontos képet festve a hirtelen fölkapott celebek, sztárok hamis, képmutató világáról, mely számunkra is ismerős lehet a médiából. Ugyanakkor azokkal a manapság általános tapasztalatokkal is szembesít, hogy milyen társadalomformáló ereje van a korrupciónak, hogy az igazságszolgáltatás néha csak színjáték, hogy mennyire manipulatívan hat a média a közösségi tudat alakulására. És hogy manapság a gyilkosságok híre is csupán ideig-óráig tartó szenzáció, mert közömbössé váltunk a halál iránt…

Azt az általános jelenséget is pontosan érzékelteti a Chicago, amikor a forma diktál a tartalom helyett, amikor sokkal fontosabbnak tűnik egy esemény tálalása, kontextusa, mint maga az esemény. Hogy a youtube-erek, tik-tok sztárok és a szociális média különböző más felületein felbukkanó üresfejű divatdiktátorok megnyilvánulásainak útvesztőiben mindenfajta emberi érték és az élet maga is relatívvá vált, csak a botrányos dolgok számítanak igazi hírnek, szinte lehetetlen elválasztani egymástól a minőségi és teljességgel értéktelen tartalmakat.

Aligha lehetne tehát aktuálisabb zenés darabot találni a világ jelenlegi állapotának bemutatására, mint a Chicago, melyben a legszörnyűbb bűn is megvásárolható, relativizálható, ha elég pénze van az embernek, melyben a rossz nem nyeri el méltó büntetését, melyben nem rózsaszín álom az élet. Mert a „happy end”-el végződő vidám zenés történetekkel ellentétben itt a közismert dallamok, látványos előadói megnyilvánulások és színes jelmezek mögül a valóság kiábrándító józansága köszön ránk.

Az előadás elkészítésében a rendező közvetlen munkatársai lesznek: Szőke Zsuzsanna (díszlettervező), Ledenjak Andrea (jelmeztervező), Gyenes Ildikó (koreográfus), Majoros Róbert (fénytervező) és Lőfi Gellért (korrepetitor). Játsszák: Szalma Hajnalka, Pál Ferenczi Gyöngyi, Kolcsár József, Gajzágó Zsuzsa, Mátray László, Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence, Erdei Gábor, Korodi Janka, Vass Zsuzsanna, P. Magyarosi Imola, Kovács Kati, Fekete Mária, D. Albu Annamária, Pignitzky Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Derzsi Dezső, Fekete Zsolt, Márton Lóránt-László és Göllner Boróka.