Trupa Tamási Áron pregăteşte pentru Revelion un musical născut pe Broadway

Trupa Tamási Áron pregăteşte pentru Revelion un musical născut pe Broadway

Teatrul Tamási Áron continuă tradiţia de a încheia fiecare an cu o premieră specială de Revelion, iar pentru ultima zi din 2023 se pregăteşte un musical celebru, născut pe Broadway. Este vorba de legendarul musical Chicago, la a cărui variantă maghiară au început repetiţiile, în regia lui Zoltán Puskás, venit din Novi Sad.

Musicalul Chicago a fost prezentat pentru prima dată pe Broadway în 1975, iar autorii lui – John Kander, Fred Ebb, Bob Fosse – au avut drept sursă de inspiraţie o piesă din 1926, The Brave Little Woman, scrisă de Maureen Watkin, jurnalistă la Chicago Tribune, care la rândul ei s-a inspirat dintr-o poveste reală. Chicago abordează probleme eterne și întrebări atemporale, conturând un tabloul al lumii contemporane – o lume în care goana după celebritate şi manipularea mass-media falsifică sentimente şi distrug vieţi. În plus, Chicago surprinde cu acuratețe un fenomen scăpat de sub control, când forma dictează conţinutul, când prezentarea și interpretarea unui eveniment par mai importante decât evenimentul în sine. În labirintul de manifestări ale youtuberilor, vedetelor tik-tok și ale dictatorilor modei, care apar pe diverse alte suprafețe ale rețelelor de socializare, multe dintre valorile umane și viața însăși au devenit relative, doar lucrurile scandaloase contează şi devin ştiri, astfel încât calitatea ajunge să fie imposibil de separat de conținutul completamente lipsit de valoare. Aşadar, cu greu ar fi posibil de găsit o piesă muzicală cu o poveste de mai mare actualitate decât Chicago, o poveste cinică şi spectaculoasă, în care chiar și cea mai îngrozitoare crimă poate fi cumpărată și relativizată, dacă cineva are destui bani, în care răul nu-și primește pedeapsa meritată, în care viața nu este un vis roz. Pentru că, spre deosebire de poveștile muzicale cu happy-end, Chicago ne confruntă cu duritatea realităţii din spatele melodiilor atrăgătoare şi a costumelor colorate.

Echipa spectacolului Chicago: Zsuzsanna Szőke (scenografia), Andrea Ledenjak (costume), Ildikó Gyenes (coregrafia), Róbert Majoros (lumini) și Lőfi Gellért (corepetitor). Distribuţia: Hajnalka Szalma, Gyöngyi Pál Ferenczi, József Kolcsár, Zsuzsa Gajzágó, László Mátray, Szabolcs Varsányi, Bence Kónya-Ütő, Gábor Erdei, Janka Korodi, Zsuzsanna Korosis Imária, M. Katiya Femárias, P. Albu, Gellért Pignitzky, Kristóf Nagy Kopeczky, Dezső Derzsi, Zsolt Fekete, Márton Lóránt-László și Boróka Göllner.