Szatmáron a Sam című előadásunk

Szatmáron a Sam című előadásunk

A pitești-i nemzetközi színházi fesztiválon való részvétel után Szatmárnémetibe utazik színházunk társulata, ahol november 13-án és 14-én szerdán és csütörtökön három alkalommal játsszuk a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadásunkat az Északi Színház nagytermében: szerdán 17 órától, csütörtökön pedig 16 és 19 órától. Maria Wojtyszko darabját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tavalyi végzős színészhallgatóinak közreműködésével állította színpadra a Tamási Áron Színház társulata Bocsárdi László rendezésében.

A Sam, avagy felkészülés a családi életre válófélben lévő szülők kamasz fiának útkeresését követi végig, a főhős életútja huszonhét tablószerűen összerakott jelenetből áll össze, amelyek mindegyike egy-egy sűrített magánytörténet. Wojtyszko drámája nem didaktikus tanmese, mely megoldásokat kínál a kamaszlét mindennapi problémáira, inkább zavarba ejtő látlelet a nyugati társadalmak kaotikusságáról, mely a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni. Sam – akinek neve lengyelül azt jelenti: egyedül – az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli a történetben, biztos iránytűi azonban nincsenek, csupán képzelt barátja, egy tudathasadásos hörcsög tanácsaira támaszkodhat.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék napilapban Nagy B. Sándor így írt a produkcióról: “Bocsárdi László előadása elgondolkodtató és szórakoztató volt a bemutatón. Érthető és követhető volt benne a szerző szándéka, világos volt a szereplők közötti viszonyrendszer, a díszlet, jelmezek, zene is úgy épült a szöveg köré, akár egy jól működő gépezet alkatrészei. A színészek láthatóan tudták, hogy mi a dolguk, és jól érezték magukat a bőrükben. Nemcsak a sepsiszentgyörgyi társulat színészei, hanem a művészeti egyetem hallgatói is valami olyan rátermettségről tettek bizonyságot, melynek ez a fajta szöveg nagyon is kézenfekvő. Ezúttal nem kellett adaptálni, magukévá tenni a problémát, Wojtyszko darabja emberközeli, valóságközeli, és egyértelműen róluk szól: a mai fiatalokról.”

Korábban Kisvárdán, Gyergyószentmiklóson, Bukarestben és Pitești-en vendégszerepeltünk az előadással, a tizenhárom éves kamasz szerepének megformálásáért Erdei Gábor elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját, Korodi Janka pedig a legkifejezőbb színpadi mozgásért kapott elismerést a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.