Újra műsoron a Tóték Barabás Árpáddal

Újra műsoron a Tóték Barabás Árpáddal

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében. A felújított előadást – melyben Barabás Árpád színművész, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője játssza a narrátor szerepét –, november 30-án és december 1-jén este 7 órától láthatják az érdeklődők, jegyek válthatóak rá a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

Egy bizarr alapötlet, néhány különös figura és az abszurd határát feszegető groteszk helyzetek hosszú sora, melyek alatt az ember dől a nevetéstől, de közben érzi, hogy valójában a második világháború tragédiáját látja. Talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a Tótékat, mely először kisregény formájában jelent meg 1966-ban, majd egy évvel később Örkény István átdolgozta drámává. Már 1970-es párizsi előadásával elnyerte a Fekete Humor Nagydíját.

A mű valójában egy szürreális vízió a kiszolgáltatottságról. Kiindulópontja a félelem, mely lassan őrületté változik. Tóték egyetlen fia az orosz fronton harcol, és rábeszéli idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán pihenje ki a háború fáradalmait. Az őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent megtesz, hogy a kedvére tegyen, abban a reményben, hogy így az őrnagy pártfogása alá veszi majd gyermeküket a harctéren. Ebben az ártatlan családi történetben a huszadik század minden iszonyát felvázolja a szerző, de az éles hangú kritikán túl ott van benne az együttérzés és a szeretet is, a tévelygések mögött mindvégig érződik a kisember jó szándéka. Azonban idealistának sem nevezhető a darab, hisz az elnyomás odáig fokozódik, hogy végül már a legkegyetlenebb megtorlást is indokoltnak érezhetjük. Vajon meddig lehet tűrni a kiszolgáltatottságot a szeretet nevében? Mit tehet az ember, ha a legjobb szándéka is balul sül el? Vállalhatjuk-e a felelősséget ezért a feje tetejére állt világért?

Bocsárdi László rendező szerint óriási lehetőség és egyben óriási kihívás is volt a társulat számára, hogy rangjához méltóan tudja megszólaltatni Örkény Istvánnak ezt a rendkívül fontos szövegét Sepsiszentgyörgyön. Az előadás nem konvencionális formában dolgozza fel Tóték történetét: a szerző megidézett lelke kitágítja az idő fogalmát, így a drámai szövegen túl a kisregény fontosabb mozzanatai is megjelennek a produkcióban. A főbb szerepekben Mátray Lászlót, Kónya-Ütő Bencét, D. Albu Annamáriát, Vass Zsuzsannát, Erdei Gábort, Nemes Leventét láthatja a közönség.