Familia Tót se întoarce

Familia Tót se întoarce

Mulți dintre spectatorii din Sfântu Gheorghe s-au interesat de producţiile Teatrului Tamási Áron care au avut premiera în anii precedenți, dar pe care încă nu au apucat să le vadă.  Drept urmare, conducerea Teatrului a decis reluarea unora dintre aceste spectacole. Prima producţie reluată este Familia Tót, de  István Örkény, în regia lui László Bocsárdi, spectacol care a avut premiera în noiembrie 2021 şi care este programat la sfârşitul acestui an cu două reprezentaţii,  pe 30 noiembrie și 1 decembrie,  de la ora 19. Biletele pot fi achiziționate de la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe și de pe site-ul billetmaster.ro.

Tóték – capodoperă a literaturii dramatice mondiale – a apărut pentru prima dată în 1966, sub forma unui roman scurt, pe care István Örkény îl rescrie un an mai târziu, sub forma unei piese de teatru. Textul spectacolului construit de László Bocsárdi este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru. Regizorul László Bocsárdi consideră că a fost o oportunitate, dar şi o provocare uriașă pentru Trupa Tamási Áron, ca să fie vocea acestui  text legendar şi de o extremă actualitate, un text demn de rangul Teatrului Maghiar din Sfântu Gheorghe.

În introducerea romanului său, publicat în 1966, István Örkény scrie: „Dacă un popor este obişnuit să-şi suporte soarta, e bineînțeles greu să-l găseşti vinovat pentru că se resemnează până la extenuare. (…) Există popoare fericite: ele sunt cele care s-au revoltat la timp. Noi suntem din specia celor care nu se revoltă la timpul potrivit. Eu asta cred –  şi familia Tót este un exemplu, că singura ieșire a omului este prin faptă.”  Ieşirea invocată de István Örkény nu se vede în Mátraszentanna, micul sat de munte care, deşi nu poate fi localizat pe vreo hartă, dezvăluie cum alunecarea într-un coşmar a devenit şi încă poate deveni realitate, oricând şi oriunde. În Mátraszentanna, alunecarea / căderea a îneput cu aşteptarea şi a continuat cu resemnarea. Aşteptarea întoarcerii acasă a celor plecaţi să lupte pe frontul celui de Al Doilea Război Mondial. Şi familia Tót aşteaptă, îl așteaptă pe Gyula, singurul lor fiu. Dar de pe front vine Maiorul, care va fi găzduit de familia Tót, la rugămintea fiului. Un musafir lovit de o violentă sminteală, acea formă de stricăciune a minţii care instaurează coşmarul. Vestea morţii fiului pe front vine prea târziu, gesturile de revoltă sunt zadarnice, căci sminteala hrănită şi crescută din dezinformare şi frică a devenit o forţă distrugătoare de neoprit. Aşa cum incontrolabilă şi de neoprit poate deveni şi forţa distrugătoare a smintelii din vremurile noastre,  pe care le trăim sub semnul dezinformării şi al fricii.

Despre rostul naşterii Familiei Tót, István Örkény a spus: „Conform intențiilor mele, Familia Tót este tragicomedia celor lipsiți de apărare. Trăim într-o interdependență mutuală, suntem tirani și victime în aceeași persoană. (…)”