Ivan Viripaev

Conferința iraniană

Autor remarcabil al literaturii dramatice contemporane, Ivan Viripaev, care este de origine rusă și trăiește în Polonia, a scris în 2017 una dintre cele mai influente piese-cult ale sale, Conferinţa iraniană, care între timp a fost tradusă în multe limbi și este jucată pe scenele unor prestigioase treatre.

Titlul și locul unde se desfăşoară acţiunea piesei sunt evident  simbolice, în capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câțiva intelectuali – profesori universitari, teologi, o jurnalistă, o soţie de prim-ministru şi cunoscută prezentatoare de televiziune, un scriitor şi filosof, un muzician şi o poetă iraniană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură – pentru a discuta  problemele Iranului şi Orientului Mijlociu. Dar conferința, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neașteptată,  când diferitele viziuni asupra lumii,  moduri de gândire ale vorbitorilor şi experienţele lor personale intră în conflict unele cu altele. Astfel, ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare. Cercetând cauzele și consecințele cataclismelor care au loc în lume, personajele ajung la confruntarea dintre civilizațiile orientale și occidentale și la dramatica întrebare a umanității: care este sensul vieții?

Spectacolul este o călătorie spirituală emoționantă, în jurul unor teme precum libertatea, credinţa în Dumnezeu şi atingerea fericirii, determinând spectatorii să se confrunte cu abordări diverse şi contradictorii  ale unor probleme sociale, politice şi etice, care frământă întreaga lume.

Spectacol recomandat spectatorilor peste 16 ani.

Problema drepturile de autor a fost rezolvată prin intermediul Henschel Schauspiel Theaterverlag Berlin şi Hofra Ltd. www.hofra.hu


Distribuție