PINTÉR Béla

Kaisers Tv, Ungarn.

Béla Pintér este unul dintre cei mai influenţi dramaturgi, actori şi regizori din Ungaria, iar Trupa sa, cu o istorie de peste 15 ani,  este una din cele mai vechi companii de pe scena teatrului independent. Compania lui Pintér face un teatru contemporan viu,  care este oglinda epocii şi a societăţii noastre, printr-un discurs teatral (auto)ironic şi amărui, despre o lume necruţătoare, cufundată în vise. Este vorba de cel mai naţional teatru între companiile  independente, şi de cel mai  independent dintre teatrele naţionale. Stilul unic al lui Béla Pintér şi expresivitatea specială a universului său teatral atrag tot mai mulţi spectatori de pretutindeni.

Piesa Kaisers Tv, Ungarn a fost scrisă în 2011 şi are drept miză încercarea de a formula răspunsuri la o întrebare extrem de ispititoare, pentru artişti şi spectatori, deopotrivă: “Ce s-ar fi întâmplat dacă Ungaria ar fi câştigat revoluţia de la 1848 împotriva Austriei?” O întrebare ce deschide un fabulos spaţiu de joc, unde istoria poate fi rescrisă în infinite variante, toate pline de evenimente surprinzătoare, pe care media le reflectă într-un tablou al prezentului de un comic grotesc. Eroul piesei este Baráznay Ignácz, un martir al  revoluţiei paşoptiste. La 40 de ani de la moartea revoluţionarului,  fiica sa, Amália, porneşte într-o călătorie transcendentă şi se trezeşte în anul 1848. În urma acestei experienţe şi în calitate de angajată la Televiziunea Kaisers Tv, Amália descoperă că tatăl său nu a fost chiar aşa de erou. Un personaj-cheie al acestei trăsnite comedii este românul Marián Kornél – insul perfect adaptabil, indiferent de cursul pe care l-ar lua istoria.

Absolventă a Universităţii de Arte din Târgu Mureş, promoţia 2012, tânăra regizoare Porogi Dorka a montat deja câteva curajoase spectacole pe scenele teatrelor din Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Odorheiu Secuiesc, Kecskemét (Ungaria). Şi spectacolul său de licenţă, Parasztopera, a fost tot după un text de Pintér Béla. Despre spectacolul Kaisers Tv, Ungarn, Porogi Dorka  a precizat că îl recomandă celor cu simţul umorului şi al autoironiei.

Adaptarea scenică a piesei Kaisers Tv, Ungarn este semnată de Kovács András Ferenc, laureat al Premiului Kossuth şi cel mai important reprezentant al poeziei maghiare contemporane.

Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 14 ani.