Anton Pavlovici Cehov
Livada de vișini
Piesa lui Cehov, scrisă în 1904, a intrat în cultura maghiară cu titlul Livada de cireşi. Deşi existau referinţe care confirmau că titlul originar al piesei este de fapt Livada de vişini, la propunerea lui Kosztolányi, s-a păstrat versiunea deja adoptată, pentru că suna mai bine.
Ca în toate piesele lui Cehov, avem de-a face cu un text dramatic a cărui acţiune se construieşte pe o situaţie: după cinci ani tumultoşi petrecuţi la Paris, moşiereasa Anna Liubovna Ranievscaia se întoarce acasă şi constată înduioşată că vechiul conac, iubitul său cămin emană aceeaşi armonie paşnică de demult. Dar bucuria întoarcerii acasă nu durează mult, pentru că Lopahin, fiul iobagului de odinioară al familiei, ajuns negustor bogat, anunţă vestea cea proastă: dacă nu-şi plătesc datoriile acumulate, moşia şi livada de cireşi vor fi scoase la mezat. Deşi intenţia lui Cehov a fost să scrie o comedie, Livada de vișini este o dramă a singurătăţii, a iluziilor pierdute, a trecerii, din care răzbate veşnica neputinţă a omului. Este o oglindă în care devin vizibile nereuşitele noastre, în care se reflectă eşecurile vieţii fiecaruia dintre noi.
Sardar Tagirovsky este un tânăr regizor născut în Rusia, care în prezent trăieşte la Budapesta. Regizorul este şi actor şi păpuşar, conducătorul artistic al Trupei Maesteén. Autor al unor spectacole experimentale, după şi-a încercat puterile în mai multe roluri de teatru şi televiziune, Tagirovsky a învăţat meserie de la faimoşi oameni de teatru, ca Paolo Antonio Simioni, Oleg Zhukovskiy, Ascher Tamás. În 2014, tânărul Tagirovsky a fost admis la Secţia regie a Universitatii de Arte din Târgu-Mureş, la clasa lui Bocsárdi László.