SZERB ANTAL

Oliver VII

După romanul Oliver al VII-lea de Szerb Antal

Prima premieră a teatrului nostru din actuala stagiune este o dramatizare a romanului Oliver VII, de Antal Szerb. Un nume aproape necunoscut cititorilor din România, Antal Szerb a fost unul dintre cei mai mari scriitori maghiari ai secolului XX, iar scurta sa viaţă este povestea unui adevărat cărturar, de o calitate umană excepţională. Născut în 1901, la Budapesta, din părinţi evrei, Antal Szerb a studiat maghiara, germana şi engleza, din 1924 până în 1930  a locuit în trei ţări (Franţa, Italia şi Anglia). În 1933, la numai 32 de ani, Szerb este ales preşedinte al Academiei Literare Maghiare. În 1941, a publicat o Istorie a literaturii mondiale, care a rămas şi astăzi o valoroasă sursă de documentare.  Deşi a avut multe şanse să scape de persecuţia antisemită, Antal Szerb a ales să rămână în Ungaria, iar  pe la sfârşitul lui 1944 este deportat într-un lagăr de concentrare din Balf, unde este ucis în bătaie, în ianuarie 1945.

Primul roman al lui Antal Szerb este  Legenda Pendragon (singura sa scriere tradusă şi în limba română). Al doilea roman –  Utas és holdvilág / Journey by Moonlight / Călătorie la lumina lunii –  este şi cea mai cunoscută creaţie a scriitorului şi traducătorului maghiar, care dezvoltă o temă înrudită cu subiectul ultimei sale cărţi, Oliver VII. Este vorba de tema identităţii personale şi a responsabilităţii asupra propriilor fapte, prin care alegem cine suntem şi cine vrem să devenim. 

Oliver al VII-lea este regele unei țări imaginare, Alturia, dar înainte de a fi monarh este un tânăr a cărui identitate personală este alcătuită din mai multe naraţiuni ce se încâlcesc, aşa cum se întâmplă în viaţa oricărui om. Şi în viaţa  lui Oliver vine un moment când trebuie să aleagă în care dintre multiplele poveşti ce-i alcătuiesc identitatea vrea să trăiască. Iar visătorul Oliver râvneşte la o viaţă cu bucurii simple, de pildă, bucuria de a sta sub un măr şi a-l citi pe Dante.  Pentru a se elibera din captivitatea vieţii de rege al Alturiei, Oliver pune la cale o lovitură de stat  împotriva sa şi fuge în Italia, unde se ascunde sub o altă identitate şi  intră în anturajul unor bărbaţi, şi ei cu identităţi dubioase. Comedia se îngroaşă, când grupul de bărbaţi îl pune pe fugarul din Alturia în situaţia de a se imita pe sine însuşi, adică de a-l înlocui chiar pe Oliver VII. La graniţa dintre iluzie şi realitate, aventura lui Oliver devine palpitantă, căci, recunoaşte eroul: „nu este nimic mai interesant, decât momentul când devii altcineva; atunci înţelegi care este diferenţa dintre cei doi, cât valorează unul şi cât valorează celălalt”Jocul de umbre al suveranului Oliver VII devine o serioasă comedie despre imposibilitatea de a fugi de propria identitate, de acea identitate construită pe o responsabilitate care dă  sens vieţii unui om.

Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 12 ani.