Bocsárdi László a început repetiţiile cu un Dürrenmatt al cărui erou este cel mai umil dintre pământeni

Bocsárdi László a început repetiţiile cu un Dürrenmatt al cărui erou este cel mai umil dintre pământeni

Următoarea producție a Teatrului Tamási Áron este pregătită de regizorul Bocsárdi László, care pune în scenă Un înger soseşte la Babilon, de Friedrich Dürrenmatt. Repetițiile pentru această producție au început vineri după-amiază, în Sala Studio a Teatrului. La repetiție a fost prezentă întreaga trupă a Teatrului, deoarece, conform intenției lui Bocsárdi, toți actorii vor juca în acest spectacol.

În deschiderea repetiției, regizorul a precizat că, din cauza  numărului mare de spectacole aflate în repertoriul Teatrului și a turneelor în care este implicată trupa, echipa va putea repeta doar în intervale scurte de timp, până la premiera planificată în anul 2025, la începutul lunii februarie. După producțiile Vizita bătrânei doamne (regia Seprődi Kiss Attila, 1976), Partenerul  tăcut (regia Zakariás Zalán, 2007) și Fizicienii  (regia Zakariás Zalán, 2011), acesta va fi cel de-al patrulea spectacol Dürrenmatt montat la Teatrul Maghiar din Sfântu Gheorghe.

În situația haotică a lumii contemporane, problema asumării responsabilității devine extrem de importantă – a spus Bocsárdi, după care a enumerat spectacolele pe care le-a regizat în ultimii ani, toate explorând această temă a conştientizării. În opinia sa, teatrul de astăzi ar trebui să aibă drept scop trezirea conștiinței; nu e suficient să creezi spectacole doar pentru că asta ştie o trupă de teatru să facă cel mai bine. Bocsárdi a comparat rolul artistului cu cel al arlechinului (clovn, nebun) din viziunea lui Béla Hamvas, o figură marginală şi deasupra tuturor, fără număr (în cărțile de tarot), dar totuși o figură-cheie, care dezvăluie tarele societății. De asemenea, arta este autentică doar atunci când nu este tezistă, când este complet liberă, când nu slujeşte nici o ideologie și poate aborda orice problemă, în toată complexitatea şi cu toate contradicţiile sale. Eroul piesei Un înger soseşte la Babilon este o astfel de figură marginală, care ne confruntă cu părţile întunecate ale naturii umane şi cu limitele societăţii.

Regizorul i-a dat apoi cuvântul dramaturgului Dálnoky Réka, care a prezentat pe scurt viața și opera lui Dürrenmatt, deschizând un dialog despre întrebările și motivele  mitice din piesa Un înger soseşte la Babilon. În a doua parte a repetiției, Bocsárdi László a citit textul aflat încă în lucru, pe care, împreună cu echipa, urmează să-l restructureze, conform viziunii regizorale.

Un înger sosește la Babilon este o satiră amară, care ne provoacă să reflectăm asupra unor probleme mereu actuale şi de rezonanţă universală: lăcomia din structurile de putere,  cum manipularea politică poate distruge inocenţa, cât de fragile sunt valorile umane şi cât de uşor mulţimea îşi trădează idolii. Eroul piesei lui Dürrenmatt este Akki, un misterios cerșetor, care  trăiește departe de lumea dezlănţuită şi luptele sale pentru control şi putere  un personaj în care îngerul găseşte valorile fundamentale pe care le caută şi pe care întreaga lume ar trebui să le caute, dacă vrea să evite prăbuşirea.