Conferinţa iraniană este nominalizată la Premiul Uniter – categoria Cel mai bun spectacol

Conferinţa iraniană este nominalizată la Premiul Uniter – categoria Cel mai bun spectacol

Uniunea Teatrală din România /  UNITER a făcut publică lista cu Premiile Senatului şi nominalizările  pentru Premiile Galei UNITER 2024. Conferința iraniană – producţie a Teatrului Tamási Áron, în regia lui László Bocsárdi – a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun spectacol”.

Ediția32  a Galei Premiilor UNITER este programată a se desfăşura luni, 27 mai 2024, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I.L. Caragiale din București. Pentru această Ediţie a Galei,  juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.  Spectacolul Conferinţa iraniană – de Ivan Viripaev, regia László Bocsárdi, decorul József Bartha, costumele Zsuzsanna Szőke – a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol”, alături  de alte trei producţii: 1978 de Simona Semenič, regia și lighting designul Tomi Janežič, producţie a  Teatrului  Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara; Antologia dispariţiei, după proză feminină contemporană de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, producţia a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi; Oedip de Robert Icke după Sofocle, regia Andrei Șerban, producţie a Teatrului Bulandra din Bucureşti

László Bocsárdi, directorul artistic al Teatrului Tamási Áron, are legătură şi cu altă nominalizare pentru Premiile Galei Uniter 2024: este regizorul spectacolului Rubedeniile, după Móricz Zsigmond, producţie a Teatrului Maghiar din Cluj, iar actorul Miklós Bács a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol secunda”, pentru rolurile Primarul şi Secretar al primarului.

Următoarele reprezentaţii cu spectacolul Conferinţa iraniană – producţia Teatrului nostru proaspăt nominalizată pentru Premiul Uniter  la categoria „Cel mai bun spectacol” – sunt programate pe 26 și 27 martie, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron.