Conferinţa iraniană – pentru prima dată şi în limba maghiară

Conferinţa iraniană –  pentru prima dată şi în limba maghiară

Au început repetițiile pentru o premieră din stagiunea viitoare, Conferinţa iraniană de Ivan Vyrypaev, care ajunge pe scena Teatrului Tamási Áron, pentru prima dată în limba maghiară. Scrisă în 2017, piesa lui Vyrypaev a fost tradusă anul acesta  în limba maghiară de András Kozma, iar spectacolul, cu o distribuţie ce reuneşte șaisprezece actori ai Trupei, este regizat de László Bocsárdi, directorul artistic al TTA.

Despre ce înseamnă Ivan Vyrypaev în dramaturgia contemporană există numeroase mărturii ale regizorilor şi criticilor de teatru din ţări de pe toate continentele, unde piesele sale au fost traduse şi jucate, inclusiv mărturii ale oamenilor de teatru din România, respectiv din Sfântu Gheorghe, unde actorul şi regizorul Pálffy Tibor a montat două dintre piesele sale, Iluzii şi Oxigen. Aşadar, cei interesaţi se pot documenta despre biografia şi dramaturgia lui Ivan Vyrypaev şi de pe site-ul Teatrului Tamási Áron. Un eveniment recent şi dramatic este faptul că, în luna mai 2023, tribunalul din Moscova a dispus arestarea în absenţă a dramaturgului şi regizorului Ivan Vyrypaev și a producătorului Alexandr Rodnianski. Tribunalul din Moscova nu-l poate aresta pe Vyrypaev, pentru că, din luna mai 2022, el a părăsit Rusia, a renunţat la cetăţenia rusă şi a devenit cetăţean polonez. Încă de la începutul invaziei ruse, mai precis din februarie 2022, Ivan Vyrypaev, împreună cu alţi prestigioşi şi curajoşi artişti ruşi, a semnat un Apel online către cetăţenii Rusiei, chemându-i să spună NU războiului pe care Putin l-a declanşat împotriva Ucrainei. Vyrypaev a mai trimis şi o scrisoare deschisă teatrelor din Rusia, în care i se jucau piesele și spectacolele, şi solicita ca drepturile de autor ce îi revin să fie folosite pentru ajutorarea Ucrainei, exclusiv în scopuri pașnice. Acestea au fost momentele care au declanşat punerea la zid a curajosului artist, respectiv la inderdicţia pieselor sale, la anchetarea şi punerea lui în urmărire internaţională.  Dar Vyrypaev circulă liber în lumea întreagă prin piesele sale, dramaturgul ruso-polonez este în top10 – cei mai valoroşi şi jucaţi dramaturgi contemporani. Ivan Vyrypaev circulă liber şi datorită lui Pálffy Tibor, care i-a pus în scenă două piese, iar acum şi datorită regizorului László Bocsárdi, care aduce  Conferinţa iraniană pe scena Teatrului Tamási Áron.

Potrivit regizorului László Bocsárdi, prin punerea în scenă a Conferinţei iraniene, Teatrul Maghiar din Sfântu Gheorghe se angajează să exploreze starea actuală a culturii noastre. „Textul ne cheamă să pătrundem în miezul unei situaţii ce reprezintă esenţa secolului  XXI,  o experiență a prezentului ce ne confruntă cu o serie de probleme acute, care dezvăluie starea spirituală actuală a umanității, ascunsă în metafora Iranului.” Iranul –  ţara fundamentalismului islamic, unde orice revendicare legată de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului este strivită prin tortură şi pedeapsa cu moartea – este un pretext pentru a deschide o dezbatere despre ce înseamnă libertatea pentru fiecare dintre noi şi despre valorile umane esenţiale  care ne leagă, dincolo de diversitatea noastră identitară, culturală şi religioasă.

Din echipa regizorului László Bocsárdi fac parte József Bartha – scenograf, Zsuzsanna Szőke – creatoarea costumelor, András Rancz – video designer,  Tamás Bányai – lumini,  și compozitorul Magor Bocsárdi.