De Ziua Culturii Maghiare, Teatrul nostru devine un spaţiu de întâlnire între artele vizuale, poezie şi muzică

De Ziua Culturii Maghiare, Teatrul nostru devine un spaţiu de întâlnire între artele vizuale, poezie şi muzică

Anul acesta, Teatrul Tamási din Sfântu Gheorghe îşi aşteaptă spectatorii să sărbătorească împreună Ziua Culturii Maghiare, chiar în 22 ianuarie, duminică seara, când teatrul devine spaţiul de întâlnire între mai multe arte: de la ora 18.00, în holul Teatrului, spectatorii sunt aşteptaţi la vernisajul Expoziţei de postere/afişe de teatru; de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari,  întâlnire cu poezia transilvană contemporană prin spectacolul aritmia.doc; seara se încheie cu întâlnirea actorilor şi muzicienilor din aritmia.doc cu spectatorii.

Expoziția din hol reprezintă un fel de călătorie în istoria ultimilor 25 de ani ai Teatrului Tamási Áron, pe urmele afişelor care au însoţit spectacolele produse de această instituţie. Afişul / posterul a fost creat ca instrument de comunicare, respectiv ca instrument de democratizarea a imaginii artistice. Forţa afişului de a provoca un dialog vizual vine din faptul că în expresia lui grafică se regăseşte esenţa vizuală a unei idei –  ideea ce a dat viaţă spectacolului. Autorii afişelor sunt prestigioşi artişti vizuali, precum Adriana Grand, József Bartha, Csaba Csika, Csaba Damokos, Barna Deák, Előd Golicza, Nemere Kerezsi, Attila Kusztos, András Rancz, Gusztáv Ütő, Ferenc Wanek și alții. Expoziția va fi deschisă de artistul Attila Kispál, directorul Spaţiului Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. Curator: Ferenc Wanek.

După vernisajul Expoziției, de la ora 19, urmează aritmia.doc’, un tulburător spectacol de echipă: fiecare actor a pătruns în intimitatea creaţiei unui tânăr poet maghiar contemporan, alegând apoi câteva poezii, pe care le interpretează pe scenă, în acord cu sensibilitatea şi resursele sale creative. Astfel, poezia transilvană contemporană îşi relevă sensurile şi substanţa dramatică, într-un inedit spectacol de teatru, ca formă şi conţinut. Aritmia.doc este un spectacol a cărei formă de expresie este asigurată mai ales de participarea Trupei de improvizație Prezeng, din Sfântu Gheorghe.

La întâlnirea cu spectatorii vor fi prezenţi protagoniştii spectacolului aritmia.doc   actori, poeţi şi muzicieni.