Lumea lui Sam în FNT 2019

Lumea lui Sam în FNT 2019

„Viaţa este rahat!” – este sentinţa ce dă  titlul unuia dintre cele 27 tablouri care refac lumea lui Sam, adolescentul din piesa tinerei poloneze Mariei Wojtyszko, Sam sau Introducere în viaţa de familie, pe care  Bocsárdi László a montat-o în premieră naţională pe scena Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

A pătrunde în lumea lui Sam înseamnă a ne confrunta cu cea mai tristă comedie a zilelor noastre, cu eroi-copii care ajung la o maturizare fulgerătoare şi pe care îi forţăm să strige că viaţa este rahat. Şi cum altfel ar putea să fie viaţa adolescentului Sam, cînd mama şi tata  anunţă cu mîndrie că divorţează, pentru că numai aşa, separaţi şi înstrăinaţi, pot demonstra ce părinţi buni sînt ei de fapt.  Totul pare deviat de la normalitate, ne avertizează Sam, începînd chiar cu el, adolescentul ai cărui 13 ani au căpătat o greutate scăpată de sub control.

Maria Wojtyszko este deja un nume căutat în teatrul polonez contemporan, piesele sale fiind montate cu succes în Polonia, Germania, Cehia, Austria şi Finlanda. Cu succes a păşit tânăra autoare poloneză şi în România, semnul reuşitei sale fiind spectacolul din Sfîntu Gheorghe – Sam sau introducere în viața familială,  în regia lui Bocsárdi László –, care a fost selecţionat în Programul celui mai important eveniment teatral din România, FNT 2019. În rolul lui Sam, spectatorii din Bucureşti vor descoperi un actor în mare formă, Erdei Gábor,  multipremiat pentru performanţele sale artistice din producţiile Teatrului Tamási Áron.

Sam sau Introducere în viaţa de familie este o  coproducţie între Teatrul Tamási Áron şi Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, iar mizele sale tematice şi estetice îl transformă într-o ofertă artistică specială, cu care spectatorii FNT 2019 se pot întîlni vineri, 18 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic.

Ediţia29 a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 18-27 octombrie 2019, sub coordonarea selecţionerului Marina Constantinescu.

Motto-ul acestei ediții: Teatrul, clipa magică a istoriei

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti

Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Partener: Institutul Cultural Român

Sponsori: HelpNet, MOL România, DEDEMAN, Domeniile Blaga

Toate informațiile: www.fnt.ro

Bilete la spectacole: www.mystage.ro