Toate evenimentele teatrale programate de Ziua Mondială a Teatrului au valoare de simbol, drept urmare instituţiile care celebrează această zi îşi aleg cu responsabilitate mesagerii – voci cu forţa de a activa şi promova valori în acord cu încărcătura simbolică a acestei Sărbători internaţionale. În acest an, Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe a conceput pentru Ziua Mondială a Teatrului un program ce promovează voci care vorbesc despre rosturile teatrului şi, în acelaşi timp, voci ce activează valori de extremă actualitate pentru timpul și lumea în care trăim. Astfel, vitrinele Teatrului vor fi amenajate special pentru această zi, în spaţiile instituţiei vor fi prezentate monologuri memorabile din diverse producții, iar cei interesați vor putea asculta de mai multe ori înregistrarea audio a spectacolului „Dózsa”, în interpretarea actorului Levente Nemes. După-amiază, va avea loc o întâlnire cu spectatorii şi vernisajul unei Expoziţii de istorie a teatrului în limba maghiară, în memoria lui Kelemen László, iar seara, Ziua Mondială a Teatrului se va încheia cu spectacolul „Conferința Iraniană”.
Ferestre orientate spre interior
Vitrinele unui Teatru sunt forme de comunicare vizuală, prin care trecătorii sunt ispitiţi să se oprească, să privească şi să reţină imagini şi informaţii esenţiale legate de oferta culturală a instituţiei. Vitrinele se reinventează și se schimbă constant, încercând să atragă atenția trecătorilor. Sunt ferestre care nu fac vizibilă lumea exterioară pentru cei de dinăuntru, ci invers. De Ziua Mondială a Teatrului din acest an, cu ajutorul scenografului şi designerului de costume Zsuzsa Bagoly, vitrinele Teatrului Tamási Áron vor dezvălui câte ceva din secretele culiselor. Vor fi expuse obiecte și instrumente pe care spectatorii le pot vedea foarte rar de aproape şi care dau sens acestei arte vii, care este teatrul.
Monologuri
În holul de la intrarea Teatrului Tamási Áron, cei interesaţi îi pot asculta pe artiştii Trupei interpretând monologuri din diverse spectacole. Monologurile sunt cele mai dificile şi provocatoare fragmente din partiturile actoriceşti, dar în acelaşi timp sunt şi cele mai râvnite scene, în care un actor are şansa să strălucească şi să cucerească publicul de unul singur. De Ziua Modială a Teatrului, le oferim spectatorilor bucuria de a asculta câteva monologuri memorabile.
O legendară performanţă individuală
Poemul „Dózsa” al lui János Székely a ajuns pe scenă în 1969, în interpretarea actorului Levente Nemes, o premieră care a devenit legendară, datorită impactului pe care l-a avut în rândul spectatorilor şi al criticilor de teatru. Toate publicaţiile în limba maghiară ale vremii – Utunk, Igaz szó, Új élet, Előre, Ifjúmunkás, Vörös zászló etc. – au scris despre Dózsa, spectacol cu care s-au făcut apoi turnee de succes în oraşe din ţară şi din străinătate, respectiv din Ungaria, Serbia, Austria. Cu această producţie s-a realizat şi un film de televiziune și o înregistrare audio, care și după 55 de ani şi-au păstrat prospeţimea şi valoarea artistică. De Ziua Modială a Teatrului, spectatorii pot asculta înegistrarea audio cu lgendarul Dózsa, în interpretarea lui Levente Nemes, la orele 12:00, 14:00 și 17:00, în Sala Pálffy a Teatrului Tamási Áron. Înainte de a treia difuzare, de la ora 16:00, actorul Levente Nemes se va întâlni cu spectatorii, într-un dialog despre contextul în care a fost produs acest spectacol şi despre receptarea lui.
Kelemen László și epoca sa
Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe, Teatrul Thália din Košice și Teatrul Tamási Áron sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului printr-o Expoziție care evocă epoca de aur a teatrului maghiar. Expoziţia este realizată în memoria lui Kelemen László, primul director al Teatrului în limba maghiară. Kelemen László (1762–1814) a fost actor, director de teatru, pionier al teatrului profesionist maghiar. Prin Expoziţia dedicată acestei complexe personalităţi, spectatorii sunt aşteptaţi la o călătorie în istoria teatrului maghiar, care marchează cele mai importante momente teatrale din epoca Monarhiei Austro-Ungare. Expoziția este organizată în holul Teatrului, iar la vernisaj vor vorbi curatorii săi, Zsuzsa Szebeni, istoric de teatru și director al Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe, și József Czajlik, actor, regizor și director al Teatrului Thália din Košice, acesta din urmă participând online la evenimentul din Sfântu Gheorghe. Vernisajul începe la ora 18:00, iar moderatorul întâlnirii va fi László Bocsárdi, directorul artistic al Teatrului Tamási Áron.
Conferinţa iraniană
Ce ar putea fi mai mai demn de încheierea Zilei Mondiale a Teatrului decât „Conferința iraniană”, piesă scrisă de Ivan Viripaev în 2017, care deschide o tulburătoare dezbatere despre confruntarea actuală dintre civilizaţia occidentală şi cea orientală şi, în acelaşi timp, deschide un spaţiu de întâlnire unde spectatorii sunt provocaţi să descopere împreună valoarea de comunicare a unui dialog autentic. Un spectacol în regia lui László Bocsárdi, care implicit pune în lumină rostul teatrului, acela de a ne confrunta cu diferenţa – cu opinii şi istorii diferite. Un spectacol la care spectatorii sunt aşteptaţi să participe ca la o excepţională experienţă comunitară. Spectacolul are loc în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron şi începe la ora 19:00.