Teatrul vrea să bată filmul la Tamási Áron

Teatrul vrea să bată filmul la Tamási Áron

De luni, 10 ianuarie, Trupa Teatrului nostru a început pregătirile pentru  următoarea premieră, care va fi un spectacol după scenariul filmului  Dragoste şi alte crime, al regizorului sârb Stefan Arsenijević. Un spectacol în regia lui Theodor-Cristian Popescu, cu o distribuţie care reuneşte toţi actorii Teatrului Tamási Áron, premiera fiind programată  în 4 martie, cu speranţa că pandemia ne va permite să ne întâlnim cu spectatorii la această dată.

Scenariul filmului, care stă la baza spectacolului din Sfântu Gheorghe, a fost scris de Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic și Bojan Vuletic.  Dragoste şi alte crime este povestea unei zile, ziua cea mare a unei femei rătăcite printre gangsteri şi printre betoanele unui cartier balcanic. Varianta teatrală a acestei producţii cinematografice este pusă în scenă de  Theodor-Cristian Popescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români, un bun observator şi teoretician al teatrului, ale cărui studii şi opinii au provocat necesare dezbateri  pe teme teatrale şi culturale  de maximă actualitate.

Originar din Turda, Theodor-Cristian Popescu a absolvit Academia de Teatru şi Film București, Facultatea de Teatru, specializarea regie de teatru  (1994), a urmat cursurile de Master of Fine Arts în regie (bursă Fulbright) la Universitatea Montana-SUA (2002), iar în 2011 și-a susținut doctoratul la Universitatea de Arte din Târgu Mureș – instituție la care în prezent predă regia. Este autorul a numeriase spectacole, montate pe scene din România, Canada, SUA. A înfiinţat şi condus două companii de teatru independent, la Bucureşti şi Montréal.

Stefan Arsenijević a ajuns în atenţia lumii cinematografice prin multipremiatul său scurtmetral (A)Torsion (2003), care a câştigat Ursul de aur la Berlin, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film, şi care a mai obţinut o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Născut în 1977, la Belgrad, Stefan Arsenijević a studiat Filosofia, a lucrat ca jurnalist, şi a absolvit regia de film şi televiziune la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad, unde este profesor din 2005. Iubire şi alte crime reprezintă debutul său în lungmetraj, filmul a avut premiera la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama.