Toamna vine şi anul acesta cu Microstagiunea Teatrului Tamási Áron
Microstagiunea Teatrului nostru din toamna anului trecut s-a bucurat de mare succes în rândul iubitorilor de teatru din județul Covasna și din alte regiuni. Drept urmare, toamna vine şi anul acesta cu o Microstagiune, care se va desfăşura între 16 și 21 octombrie, cu un Program ce cuprinde producţii recente, alături de cele mai valoroase spectacole ale stagiunii trecute.
Programul Microstagiunii: miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, Mutter courage şi copiii ei, de Bertolt Brecht ( producţie TTA, în regia lui Hegymegi Máté); joi, 17 octombrie, ora 19:00, Furtuna, de William Shakespeare (producţie TTA, în regia lui Bodó Viktor); vineri, 18 octombrie, ora 19:00, Pappa mia (producţie M Studio, în regia lui Fehér Ferenc); sâmbătă, 19 octombrie, ora 19:00, Tortul de gheață, de Kovács Viktor&Kovács Dominik (producţie TTA, în regia lui Szilvay Máté); duminică, 20 octombrie, ora 19:00, Six out of Seven (producţie MStudio, în regia lui Eoin Mac Donncha); luni, 21 octombrie, ora 19:00, Crima din strada Lourcine, de Eugène Labiche (producţie TTA, în regia lui Barabás Árpád).
În regia lui Hegymegi Máté, Mutter courage şi copiii ei este un spectacol de extremă actualitate, despre supravieţuire şi prăbuşire în timp de război. În contextul situației politice europene și globale de astăzi şi în confruntarea cu această celebră piesă a lui Brecht despre Războiul de Treizeci de Ani, scopul principal al regizorului nu a fost să facă un spectacol-manifest împotriva războiului, ci mai degrabă să abordeze întrebările textului brechtian din perspectiva atemporalităţii şi universalităţii lor, explorând ce se întâmplă cu vieţile oamenilor de-a lungul istoriei, când lumea este în derivă şi când preţul supravieţuirii unora este plătit cu prăbuşirea şi pierea altora. Anna Fierling, numită şi Mutter Courage, ştie că în război se pot face afaceri, drept urmare profită de ocaziile care îi ies în cale. Courage este o vivandieră dură, hiena câmpurilor de luptă, o femeie ingenioasă mânată de instinctul de supraviețuire. Distrugându-i pe alţii, ea se nenoroceşte şi pe sine, fără să învețe nimic din tragediile succesive, traversând un road movie compus din 12 scene, acompaniată de cântecele lui Paul Dessau.
Furtuna lui Shakespeare a ajuns în Sfântu Gheorghe sub direcţia lui Bodó Viktor (născut la Budapesta, în 1978) – unul dintre cele mai importante nume ale teatrului european contemporan, care activează mai ales în spaţiul german şi care şi-a construit identitatea artistică pe un miraculos şi mereu surprinzător mixaj de registre stilistice, al căror numitor comun este amestecul grotescului cu liricul. Aşadar, spectatorii merită să vadă ce a făcut rebelul regizor maghiar cu această tragicomedie shakespeareană despre universul iluziilor în care se consumă viaţa unui om şi despre LIBERTATE – cuvânt care traversează întreaga poveste şi tot cu el se sfârşeşte. Acea libertate pe care nu o putem atinge decât atunci când avem puterea de a ierta, de a ne elibera din captivitatea propriilor iluzii şi de a ne îmblânzi propria natură umană – adică puterea de a domoli furtuna din noi.
Pappa mia spune povestea a patru prieteni care sunt împreună încă din copilărie, dar într-o zi totul se schimbă, când îşi propun să evadeze din monotonia cotidiană spre noi aventuri. O poveste pe care regizorul Fehér Ferenc a construit-o din secvenţe coregrafice care se alimentează dintr-un spectru larg de emoţii şi din precizia mişcării. „Nu pun pe scenă povești concrete, ci gândesc în imagini, lucrând cu formele de mișcare pe care le prezintă actorii în repetiții. În cazul meu, atmosfera contează mai mult, tot ceea ce muzica și dansul poartă în ele, dar din acestea creăm în cele din urmă o poveste completă. Dacă suntem suficient de deschiși unul către celălalt, lucruri minunate pot lua naștere”, a spus regizorul, unul dintre creatorii unici ai scenei de dans din Ungaria, ale cărui spectacole se joacă mai mult pe scene din străinătate.
Spectacolul Tortul de gheaţă / Jégtorta, în regia lui Máté Szilvay, este premiera în limba maghiară a piesei Tortul de gheaţă – o comedie neagră de fraţii Dominik şi Viktor Kovács. Tânărul regizor Máté Szilvay a venit în lumea teatrului din muzică şi merită reţinut cum s-a produs apropierea sa de piesa gemenilor Kovács: „Am ajuns să îndrăgesc genul grotesc sub influenţa dramelor lui Gombrowicz, iar în Tortul de gheaţă m-a atras felul maliţios şi jovial în care este prezentată o poveste deosebit de întunecată. Muzica face şi ea parte organic din poveste, printr-un gen de obicei dispreţuit în mediile intelectuale: romanţa / cântecul de petrecere / melodia populară. În opinia mea, melodia populară este un strat definitoriu al culturii maghiare, conține atât bucuria vieții, cât și durerea nesfârșită, iar acest amestec poate fi bine exprimat în teatru cu o atitudine grotescă.”
„ De-a lungul vieţii, cât de mult purtăm în noi din personalitatea părinților noștri? Ce ne învață ei și ce frici ne transmit? Devenim oare asemenea lor? Dacă unul este mama păcatelor noastre, iar celălalt este tatăl virtuților noastre, atunci suntem noi copiii Păcatului și ai Virtuții? Ne temem de ceea ce vom deveni?” – acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă spectacolul Six Out of Seven, o nouă etapă a colaborării de zece ani dintre M Studio Teatru de Mișcare și Compania FrenÁk. Regizorul spectacolului, Eoin Mac Donncha, colaborează frecvent la spectacolele lui Frenák Pál, atât ca dansator, cât și ca asistent de regie. A fost „asistentul de creație” și pentru spectacolul lor romeo@julia.com, colaborând foarte bine cu trupa. În această producție, însă, artiştii au reușit să dezvolte un limbaj de teatru de mișcare cu totul original, diferit de cel al lui FrenÁk.
Spectacolul Crima din strada Lourcine – o comedie neagră de Eugène Labiche, în regia lui Árpád Barabás, directorul artistic al Teatrului din Odorheiu Secuiesc – deschide un spaţiu de joc între două lumi paralele. Un spaţiu unde se produce un amestec exploziv între comic şi dramatic, din cauza unor răstălmăciri, confuzii şi coincidenţe incredibile. Spectacolul lui Barabás Árpád este construit pe această propunere ludică: ce s-ar întâmpla dacă… Se naşte astfel o lume nebună ce are propriile sale legi, o lume în care domină forma, iar realitatea nu este o piedică în calea fanteziei. După un chef de pomină, Lenglumé se trezește într-o dimineață în pat alături de un fost coleg de liceu, Mistingue. Încă mahmuri şi cu groaznice dureri de cap, cei doi bărbați încearcă să-și amintească ce s-a întâmplat noaptea trecută, în timp ce îşi dau seama că au pierdut câteva obiecte personale. Obiecte despre care află din presă că au fost găsite lângă cadavrul unei femei. Cum memoria nu îi ajută deloc, cei doi ajung să creadă că sunt autorii unei oribile crime. Din acest moment, acțiunea scapă de sub control, se produc spectaculoase răsturnări de situţie, cei doi bărbaţi o iau completamente razna, ajungând să se comporte ca nişte adevărați criminali.
Biletele pentru reprezentaţiile din Programul Microstagiunii se pot achiziționa de la Biroul Central de Bilete din Sfântu Gheorghe sau online pe site-ul biletmaster.ro. Programul de funcționare al Biroului: luni-joi, între orele 9–16, vineri între orele 9–13. În zilele de spectacol, casa de bilete se deschide cu o oră înainte de începerea reprezentației. Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0267-312-104 și 0728-083-336.
Trupa Teatrului Tamási Áron vă așteaptă cu drag la întâlnirile teatrale din această Microstagiune de toamnă!