Tortul de gheaţă în premieră în limba maghiară la Teatrul Tamási Áron

Tortul de gheaţă în premieră în limba maghiară la Teatrul Tamási Áron

Marţi, 13 februarie, de la ora 19.00, Trupa Tamási Áron are premieră în Sala Kamara, cu spectacolul Tortul de gheaţă / Jégtorta, în regia lui Máté Szilvay. Spectacolul este premiera în limba maghiară a piesei Tortul de gheaţă – o comedie neagră de  Dominik şi Viktor  Kovács, care a avut premiera absolută în limba germană,  la Zurich.

„Precizie, rafinament, onoare!” Acesta este crezul cofetarului în vârstă de optzeci și doi de ani, unchiul Gyuri Bánóczky, a cărui cofetărie este vizitată neîntrerupt şi cu entuziasm, de 50 de ani, de locuitorii orășelului. Mirosul produselor dulci de cofetărie îneacă toate secretele care definesc viața proprietăresei văduve și a fiicei sale, Saci. Cea mai mare dorință a unei femei de vârstă mijlocie, care trăiește în umbra tatălui său, este să-și vadă fiul înstrăinat, Csabi, dar unchiul Gyuri nu vrea să audă de această revedere. Cum se transformă o situație aproape banală şi o simplă vorbă-n vânt într-o experiență urâtă,  care îți afectează întreaga viață? Este posibil să lămurim nemulțumirile care au fost ascunse de mulți ani? Abundent în detalii tragicomice, Tortul de gheaţă  este inevitabil tare rece, dacă însă ştergem spuma, nu doar că putem vedea prin el, ci devine şi oglinda noastră.

Dramaturgii Dominik și Viktor Kovács sunt fraţi gemeni, s-au născut în 1996, la Pécs. Încă de când erau elevi, cei doi fraţi au participat la mai multe concursuri literare cu povestiri scurte, iar nuvelele lor au fost publicate, printre altele,  în revistele Bárka, Hévíz, Új Forrás, portalul Műút și Félonline. Au absolvit Facultatea de Arte a Universității Eötvös Loránd, specializarea Literatură și studii culturale maghiare, iar în prezent desfăşoară studii doctorale în Teatru. Piesele lor sunt deja jucate în străinătate, de exemplu la Berlin și pe scena Teatrului Winkelwies din Zurich. Din 2021, ei participă la Programul de rezidenţă pentru scriitori  al Teatrului Radnóti din Budapesta.

Tânărul regizor Máté Szilvay a venit în lumea teatrului din muzică. Încă de la vârsta de șase ani, a urmat Școala de canto din Budapesta, a cântat la multe concerte de muzică clasică în copilărie și a fost introdus în lumea teatrului și a operei de la o vârstă fragedă. În calitate de cântăreț solo, a participat la mai multe producții de teatru la Budapesta, iar o perioadă s-a pregătit și ca dirijor. În 2014, s-a alăturat grupului vocal experimental Soharóza, care creează spectacole de teatru cu improvizație corală. Cu membrii acestui grup coral, Máté Szilvay și-a realizat primele spectacole, chiar și ca amator, în timp ce a lucra și la Teatrul Ódry al Universității de Teatru și Film din Budapesta, tot ca compozitor. În 2018, a fost admis la secţia de regie teatrală a Universității de Arte din Târgu Mureş, pe care a absolvit-o în 2023, la  clasa lui László Bocsárdi.

Máté Szilvay: „Am  ajuns să îndrăgesc genul grotesc sub influenţa dramelor lui Gombrowicz, iar în Tortul de gheaţă m-a atras felul maliţios şi jovial în care este prezentată o poveste deosebit de întunecată. Muzica face şi ea parte organic din poveste, printr-un gen de obicei dispreţuit în mediile intelectuale: romanţa / cântecul de petrecere / melodia populară. În opinia mea, melodia populară este un strat definitoriu al culturii maghiare, conține atât bucuria vieții, cât și durerea nesfârșită, iar acest amestec poate fi bine exprimat în teatru cu o atitudine grotescă. La urma urmei, lumea este un loc oribil. Nu numai pentru că există sărăcie și pentru că politicienii smintiţi și iresponsabili îi împing pe oameni  la război, ci și pentru că există o cantitate insondabilă şi invizibilă  de suferință individuală, care nu a fost niciodată observată, înțeleasă sau exprimată. Dar în această lume, în ciuda tuturor, este încă posibil să avem bucurii, iubire, iar oamenii pot fi buni cu ei înșiși și cu ceilalți. Acesta este miracolul, iar teatrul este despre acest miracol: să  exprimăm toată această suferință, cu bucurie şi seninătate şi împreună. Spunem adevărul, dar nu suntem amărâți, mai avem seninătate și speranță. Și să ne vindecăm, pentru că iubirea și veselia sunt la fel de contagioase ca ura și amărăciunea.”

După premieră,  următoarele reprezentaţii cu Tortul de gheaţă  sunt programate pe 15, 16, 17 și 29 februarie,  în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron. Biletele pot fi  achiziţionate de la Casa Centrală de Bilete  din Sfântu Gheorghe sau  prin  billetmaster.ro. Programul Casei de bilete: de luni până joi, între orele  9–16, vineri  între orele  9-13. În zilele de spectacol, Casa de bilete se deschide cu o oră înainte de ora de începere a reprezentaţiei.  Informaţii la tel.  0267-312-104 și 0728-083-336.