Trupa Tamási Áron a fost invitată la Festivalul Interetnic din Odorheiu Secuiesc cu Gâlcevile din Chioggia

Trupa Tamási Áron a fost invitată la Festivalul Interetnic din Odorheiu Secuiesc cu Gâlcevile din Chioggia

Ediţia9 a Festivalului Interetnic de Teatru (IFESZT)organizat de Fundația Pro Theatrum,  în parteneriat cu Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, se desfăşoară între 13–21 octombrie 2018, cu un program de reprezentaţii teatrale susţinute de Teatrul gazdă şi de zece trupe invitate: Teatrul Tamási Áron şi M Studio din Sfântu Gheorghe, Teatrul Studio Figura din Gheorgheni, Teatrul Municipal Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Teatrul Național Târgu-Mureș, Trupa Tompa Miklós, Teatrul Orășenesc din Târgu Secuiesc, Teatrul de Nord, Trupa Harag György din Satu Mare, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara și Teatrul Szigligeti din Oradea.

Trupa Tamási Áron a fost invitată în Festivalul de la Odorheiu Secuiesc cu spectacolul Gâlcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni,  în regia lui Sardar Tagirovsky, care reuşeşte a reactiva, în spiritul secolului 21, obsesia dramaturgului veneţian de a se apropia de natura umană, de a răscoli prin străfundurile ei şi a revela caractere şi fizionomii ale căror resurse expresive au trecut proba timpului şi alcătuiesc o lume vie, în care ne recunoaştem mai ales râzând.

 Spectacolul Gâlcevile din Chioggia a mai fost invitat la Festivalul HolnapUtán din Oradea și la Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda, unde a câștigat Premiul pentru cea mai bună Trupă teatrală şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, acordat lui Erdei Gábor. Recent, spectacolul a mai câştigat Premiul pentru cea mai bună piesă muzicală, acordat de Breasla Criticilor de Teatru din Ungaria. În Festival, comedia lui Sardar Tagirovsky a fost jucată  sâmbătă,  13 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Tomcsa Sándor.

 Festivalul Interetnic de la Odorheiu Secuiesc îşi propune să deschidă un spaţiu de întâlnire pentru trupele profesioniste ale minorităţilor naţionale din România, să le conecteze la limbajul teatral contemporan şi să faciliteze posibile colaborări între trupele participante.