Trupa Tamási Áron participă la Festivalul Interetnic din Satu Mare

Trupa Tamási Áron participă la Festivalul Interetnic din Satu Mare

Trupa Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe a fost invitat la Festivalul de Teatru Interetnic (IFESZT) din Satu Mare cu spectacolul Furtuna de William Shakespeare,  în regia lui Bodó Viktor. Reprezentaţia cu Furtuna este programată vineri, 15 noiembrie, de la ora 20:00, pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare.

IFESZT  a ajuns la Ediţia XI, iar Trupa Tamási Áron mai este prezentă în Programul Festivalului din Satu Mare cu două evenimente conexe: joi, de la ora 21:30, Lóránt Márton, alături de colegii săi muzicieni, va susține concertul liric Jack Cole’s Songs / Din cântecele lui Jack Cole, inspirat din opera poetică a lui Kovács András Ferenc; vineri, de la ora 15:30, va fi prezentată cartea de interviuri realizate de Nagy B. Sándor cu Nemes Levente, în prezenţa ambilor protagonişti. Concertul va avea loc la Studioul Ács Alajos, iar lansarea de carte în Cafeneaua Teatrului.

Considerată ultima piesă a lui William Shakespeare şi privită ca un text testamentar, Furtuna este o tragicomedie despre  universul iluziilor în care se consumă viaţa unui om şi despre libertate – cuvânt care traversează întreaga poveste şi tot cu el se sfârşeşte. Acea libertate pe care nu o putem atinge decât atunci când avem puterea de a  ierta, de a  ne  elibera din captivitatea  propriilor iluzii şi de a ne îmblânzi propria natură umană – adică puterea de a domoli furtuna din noi. Furtuna, în regia lui Bodó Viktor, a avut premiera la începutul lunii octombrie 2024.

Concertul liric Jack Cole’s Songs, de aproape o oră și jumătate,  evocă multe dintre poveștile noastre de identitate, prin minunatele texte ale lui Kovács András Ferenc, laureat al premiului Kossuth, și printr-o lume muzicală care reflectă energia debordantă și jucăușă a celor trei tineri actori. „Un joc cu sunete şi cuvinte. Un joc cu tinerețea, iubirea, apoi cu trecerea în nefiinţă. Un joc cu rebeliunile și demisiile noastre, cu succesele și eșecurile noastre. Un joc vesel-trist despre de unde venim și încotro ne îndreptăm. O călătorie muzicală care nu își pierde niciodată actualitatea, pentru că vorbește despre noi, despre oameni, despre spectatorii și actorii din orice epocă”  – spun creatorii despre producție. Istoria producției  Jack Cole’s Songs  a Trupei Transzylvanian Bú Boys a început în 1997, când trei studenți la actorie de la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș  Ernő Fazekas, Lóránt Márton și Csongor Nagy  au pus mâna pe cartea proaspăt publicată a lui Kovács András Ferenc (KAF), „Jack Cole daloskönyve” / Cartea cântecelor lui Jack Cole, și au pus pe muzică  mai multe piese din această operă poetică.

Cartea pe care dramaturgul şi jurnalistul Nagy B. Sándor i-a dedicat-o lui Nemes Levente, actor și fost director de teatru, este o importantă lucrare de istorie a teatrului, căci viața și cariera lui Nemes sunt strâns legate de istoria teatrului din Sfântu Gheorghe. Activitatea de actor şi director a lui Nemes Levente acoperă șaizeci de ani de teatru maghiar transilvănean, iar prin tematizarea vieții și activității sale de director, cititorul interesat poate înțelege trecutul recent al teatrului din Transilvania, relațiile instituționale și transformarea artistică și instituțională a Teatrului din Sfântu Gheorghe. Cartea de interviuri cu Nemes Levente, care va fi prezentată și la Satu Mare, a mai fost lansată în câteva orașe din Transilvania și la Budapesta.