Jevgenyij Griskovec

Hogyan ettem kutyát

Griskovec kortárs orosz drámaíró, színész, rendező, aki Hogyan ettem kutyát című darabjában a csendes-óceáni orosz flottánál töltött katonai élményeiről mesél. Rövid történetei látszólag összefüggéstelenül kapcsolódnak egymáshoz, ezekben gyakran felsejlenek gyermekkori, diákkori élmények, érzések is, míg végül a színes mozaikkockák hatalmas freskóvá olvadnak össze. Maga az élet ez, melynek abszurditása egyszerre szórakoztató és megrázó.

Derzsi Dezso Griskovec szövegét felhasználva egy olyan előadás létrehozására tett kísérletet, mely maga mögött hagyja a színház konvencionális terét (színpad – nézőtér) és megpróbál a diákok életterébe (iskola, osztályterem) beépülni és abból inspirálódni. Tartalmi részét az egyén és közösség viszonya, a közösségben való létezés, valamint a hatalom és a közösség közt fennálló viszony, viszonyok problematikája adja.

Az előadás a fent megfogalmazott irányvonalak mentén próbál közvetlenebb módon kommunikálni a befogadókkal. Ami nem jelent mást, minthogy a színház eszközeire hagyatkozva, az adott tér lehetőségeit felmérve és abból inspirálódva 50 perc erejéig egy történet helyszínévé, valamint ezt követően újabb 50 percre fórummá változtasson át egy osztálytermet.

Az előadás a Tandem Csoport és a Tamási Áron Színház közös produkciója.