Bertolt Brecht

Jóembert keresünk!

A darab története Szecsuánban, egy hatalmas és szegény tartomány nyomornegyedekkel övezett fővárosában játszódik. Ide érkeznek meg hárman a Halhatatlanok közül, próbára tenni az emberek jóságát. A próbatétel egyszerű: vajon ki az, aki szállást ad nekik? De az istenek – bár hajszálra olyanok mint a templomi szobruk – hosszú útjukon sehol sem találtak szállást: egyetlen ember sem akad, aki házába beengedne három ismeretlent. Szecsuánban is ugyanez fogadja őket. A város összes lakója közül csak egy utcalány látja őket szívesen: Sen Te.
Mint az egyetlen jóember, akikkel a Halhatatlanok hosszú útjukon találkoztak, ő válik az isteni experimentum alanyává; a Halhatatlanok által biztosított alaptőkével az ő példájának kell bebizonyítani: jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön.
Bár Sen Te és e furcsa kísérlet történetét egy baloldali meggyőződésű drámaíró mesél el, Brecht darabja mégis inkább a szent parancsolatokat beteljesítő ember sorsáról szóló felkavaró és zavarba ejtő történet, egy példázat arról a szinte emberfeletti teherről, ami a jóságot választó lélekre nehezedik a gyűlölet, az aljasság és a kapzsiság bűneitől beszennyezett világban.