Heltai Jenő-Szirmai Albert

Tündérlaki lányok

Meddig bírja egy nő környezetének súlyát, követelőzéseit, élősködéseit? Azért áldozza fel saját boldogságát, mert köti az apja halálos ágyánál tett ígérete? “Mindenkinek joga van a boldogsághoz!” – biztatja őt szerelmese. Ám, ebben a világban annak, aki meg akarja keresni kenyerét szembe kell néznie az élet minden veszedelmével és förtelmével: ravaszságokkal, meglepetésekkel, férfiakkal, költőkkel, bárókkal… és a csinos lányoknak nemcsak a kenyeret nem adják ingyen, hanem a munkát sem. Hol van még ettől a boldogság? Különlegesebb a helyzet, ha ez a nő egyben színész is, pontosabban: kitartott színésznő. Tőle és öreg Bárójától függ az egész család jóléte s kishúgainak boldogsága is: sem új kalapot, sem hozományt, sem protekciót, de még szerelmet sem szerezhetnek nélküle.
Aztán megjelenik a költő finom logikával és hamvas verseivel, s Boriska felismeri, hogy neki is joga van a boldogsághoz, az eddig nem tapasztalt személyes örömökhöz.
Képesek lesznek rátalálni a boldogságra ők, akikről nehéz eldönteni, hogy velejükig romlottak vagy példátlanul ártatlanok?

Prezsmer Boglárka