Fesztiválokra készül a Napraforgó

Fesztiválokra készül a Napraforgó

Két fontos fesztiválon vesz részt szeptember folyamán a Tamási Áron Színház Radu Afrim által rendezett Napraforgó című előadása: 14-én, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi PulzArt Kortárs Művészeti Fesztiválon láthatják az érdeklődők a produkciót, 18-án, hétfőn pedig a székelyudvarhelyi DráMA kortárs színházi találkozó közönsége előtt lép fel a sepsiszentgyörgyi társulat 19 órától.

Pass Andrea kortárs magyar drámájának középpontjában a tíz éves Janka áll, akit a kutyája, családja, iskolai és baráti kapcsolatain keresztül ismerhetünk meg. Janka nagyon boldog és életvidám gyerek, csak az anyukája néha kiabál, máskor meg észre sem veszi. A barátai is boldog és életvidám gyerekek, csak a szüleik vagy veszekednek, vagy válnak, vagy nem is léteznek. A gyerekek énekelnek, táncolnak, Janka pedig lerajzolja a körülötte levő világot pont úgy, ahogy azt elképzeli: tele fura alakokkal és váratlan eseményekkel.

A Tamási Áron Színház Napraforgó című előadása tükröt tart korunk társadalmának. Három olyan család történetét ismerhetjük meg belőle, melyekben magányos, elveszett gyerekek és felnőttek keresik a jobb élet lehetőségét. Mintha a saját családjainkat, kisebb-nagyobb közösségeinket látnánk, melyekben valamennyien napraforgóként keressük a boldogságot. Vajon mi történik az emberrel, ha sokáig nem süt rá a nap? Hogyan lehet feldolgozni a sebeket, amelyeket néha szeretteinktől kapunk, eltörülni a fájdalmat, amelyet néha szeretteinknek okozunk?

Amint Radu Afrim rendezőtől már megszokhattuk, előadása ezúttal is tele van humorral és játékossággal, érzékletesen szemléltetve azt, ahogyan a gyerekek képzelőereje kiszínezi hétköznapjaik szomorú valóságát. A színészek egy része több szerepet is játszik majd, gyerekként és felnőttként is megjelenik a történetben, vagy a gyerekek képzeletében megszülető jelenetek szereplőit alakítja.

A PulzArt fesztiválon játszott Napraforgóra a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon lehet jegyeket vásárolni, a DráMA kortárs színházi találkozó produkcióira a Tomcsa Sándor Színház jegypénztárában kaphatóak jegyek és bérletek. A Tamási Áron Színház társulata mindkét előadásra szeretettel várja a közönséget.