Tóték vendégjátékok itthon és határon túl

Tóték vendégjátékok itthon és határon túl

Három állomásos vendégjáték-sorozatra készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Örkény István Tóték című darabjával, melyet Bocsárdi László rendezésében vitt színre a társulat. Május 31-én, kedden este Brassóban a Sică Alexandrescu Színházban mutatják be az előadást, június 10-én Budapesten a Thália Színházban lépnek fel, június 13-án pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közönsége is láthatja a produkciót a színház nagytermében.

Egy bizarr alapötlet, néhány különös figura, és az abszurd határát feszegető groteszk helyzetek hosszú sora, melyek alatt az ember dől a nevetéstől, de közben érzi, hogy valójában a második világháború tragédiáját látja. Talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a Tótékat, mely először kisregény formájában jelent meg 1966-ban, majd egy évvel később Örkény István átdolgozta drámává. Már 1970-es párizsi előadásával elnyerte a Fekete Humor Nagydíját.

Tóték egyetlen fia az orosz fronton harcol, és rábeszéli idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán pihenje ki a háború fáradalmait. Az őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent megtesz, hogy a kedvére tegyen, abban a reményben, hogy így az őrnagy majd pártfogása alá veszi gyermeküket a harctéren. Ebben az ártatlan családi történetben a huszadik század minden iszonyatát felvázolja a szerző, de az éles hangú kritikán túl ott van benne az együttérzés és a szeretet is, a tévelygések mögött mindvégig érződik a kisember jó szándéka. Azonban idealistának sem nevezhető a darab, hisz az elnyomás odáig fokozódik, hogy végül már a legkegyetlenebb megtorlást is indokoltnak érezhetjük. Vajon meddig lehet tűrni a kiszolgáltatottságot a szeretet nevében? Mit tehet az ember, ha a legjobb szándéka is balul sül el? Vállalhatjuk-e a felelősséget ezért a feje tetejére állt világért?

Bocsárdi László rendező szerint óriási lehetőség és egyben óriási kihívás is volt a társulat számára, hogy rangjához méltóan tudja megszólaltatni ez a rendkívül fontos szöveget. Az előadás nem konvencionális formában dolgozza fel Tóték történetét: a drámai szövegen túl a kisregény is megjelenik a produkcióban. A főbb szerepekben Mátray Lászlót, Kónya-Ütő Bencét, D. Albu Annamáriát, Vass Zsuzsannát, Erdei Gábort, Nemes Leventét láthatja a közönség.

Brassóban, Budapesten és Marosvásárhelyen is este 7 órától kezdődik az előadás, a magyarországi vendégjátékra a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje elnevezésű programsorozat részeként kerül sor.