Tóték pleacă la întâlnirea cu spectatorii din Braşov, Târgu Mureş şi Budapesta

Tóték pleacă la întâlnirea cu spectatorii din Braşov, Târgu Mureş şi Budapesta

Teatrul Tamási Áron se pregăteşte pentru un turneu cu Tóték, spectacol în regia lui László Bocsárdi. Tóték / Familia Tót se va întâlni cu spectatorii din trei oraşe, după cum urmează: marţi, 31 mai, spectacolul va fi jucat la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, apoi în 10 iunie, la Teatrul Thália din Budapesta, iar în 13 iunie la Teatrul Naţional din Târgu Mureș.

Tóték capodoperă a literaturii dramatice mondiale a apărut pentru prima dată în 1966, sub forma unui roman scurt, pe care István Örkény îl rescrie un an mai târziu, sub forma unei piese de teatru. Textul spectacolului construit de László Bocsárdi este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru. Regizorul László Bocsárdi consideră că a fost o oportunitate, dar şi o provocare uriașă pentru Trupa Tamási Áron, ca să fie vocea acestui  text legendar şi de o extremă actualitate, un text demn de rangul Teatrului Maghiar din Sfântu Gheorghe. Despre rostul naşterii Familiei Tót, István Örkény  a spus : „Conform intențiilor mele, Familia Tót este tragicomedia celor lipsiți de apărare. Trăim într-o interdependență mutuală, suntem tirani și victime în aceeași persoană. (…) Sunt încredințat că Maiorul și Comandantul de pompieri sunt de fapt una și aceeași persoană.  Desigur, ca toate acestea să poată deveni o operă dramatică, polii opuși dinăuntru trebuie făcuți să scoată scântei. Piesa formulează întrebarea dacă puterea  de a rezista a asupriților este nesfârșită; iar răspunsul este: are limite, dincolo de care răbdarea ia sfârșit și ne revoltăm.”

Toate cele trei reprezentaţii cu Tóték – de la Brașov, Budapesta și Târgu Mureș – se vor juca de la ora 19.  Reprezentația din Ungaria va avea loc în cadrul unei serii de evenimente reunite sub titlul  Teatrele maghiare de peste graniţe.