John Millington Synge:

A nyugati világ bajnoka

Ugyan hol vannak már a régi idők legendás legényei? A nagyszerű fickók, Daneen Sullivan, Owen Roe O’Sullivan? Hol van már Marcus Quinn, aki hat hónapot kapott, mert csúfságból megnyírta a szomszéd juhait szent Karácsony éjszakáján? Hol vannak ők, a régi legények, a nagytermészetűek, szent Írországról szóló szép mesék mondói?

Útszéli fogadó a helyszín, egy istenhátamögötti porfészek valahol Nyugat-Írországban. Egy falu, ahol évtizedeken át semmi említésre méltó sem történik: torzonborz férfiak zárt ajtók mögött bunda-pálinkát kotyvasztanak, Pegeen pedig, a fogadós lánya más helyekrõl, szebb idõkrõl, s egy jobb életrõl ábrándozik.

És váratlanul, a koromfekete, újholdas éjszakából felbukkan valaki. Egy fickó, akiben ugyanúgy pezsdül a vér, mint a letûnt idõk nagy verekedõiben, egy szépszavú legény, akinek ugyanúgy fordul nyelvén a szó, mint a Dingle Bay egykori dalnokaién. Mi lesz a sorsa ennek a szépszavú legénynek ebben a porfészekben? És vajon megszökhet az ember saját árnyéka elõl? – Ennek próbál utánajárni Jonh Millington Synge mély emberismerettel megírt, szeretettel és sajátos ír humorral teli darabja.

Czegő Csongor