Tenessee Williams

Macska a forró bádogtetőn

Mély dolgokat érint, mégis közönségbarát darabnak számít Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámája. Olyan helyzetekről szól, melyek szinte minden családban előfordulnak a szülő–gyerek kapcsolatokban, a házastársak és testvérek közötti kapcsolatokban; körüljárja a hazugság és képmutatás kérdéskörét, az ember identitásának, szexualitásának, vagyonhoz való viszonyulásának kérdéskörét. A nézők egy olyan család életébe nyerhetnek betekintést, melynek tagjai hasztalanul próbálnak kitörni köreikből, mert rossz döntéseik nyomán vagy akaratuktól függetlenül kilátástalan helyzetbe sodródtak.

Tennessee Williams amerikai író, jelentős irodalmi díjak birtokosa, akit sokan korának legjobb drámaírójaként tartanak számon. Többnyire családi drámákat írt, amelyek dél-amerikai környezetben játszódnak, és amelyekben jól fellelhető a Dél társadalmának gazdasági és morális válsága, illúzióvesztése, dekadenciaérzete. Maga nyilatkozta darabjai kapcsán: „Mindig is vonzódtam ahhoz, hogy olyan alakokat alkossak, akikben van valami nyomorék. Azt hiszem, könnyebben tudok azonosulni az olyan jellemekkel, akik a hisztéria szélére sodródtak, akik megrettentek az élettől, akik kétségbeesetten igyekeznek utat találni a másik emberhez…”

Az előadás a The University of the South, Sewanee, Tennessee különleges engedélyével, a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítésével jött létre.