Henrik Ibsen

A társadalom támaszai

Botos Bálint Marosvásárhelyen színészetet, majd Kolozsváron rendezést tanult. Dolgozott a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színházban, a kolozsvári Váróterem Projekt nevű független társulatnál és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban, mindezek mellett óraadó tanár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézetének színművészet szakán. A sepsiszentgyörgyi közönség 2016-ban már találkozhatott munkájával a Szent György Napok keretén belül a Közel sincs már e vadság erdeinkben, majd 2017-ben a Zéró című előadások alkalmával, amelyeket a fiatal alkotó akkor a kolozsvári Váróterem Projekt égisze alatt rendezett.

A társadalom támaszai című Ibsen-darab főszereplője Karsten Bernick egy part menti kisváros fontos üzletembere, aki nem csak a települése üzleti életében meghatározó figura, hanem példás erkölcsi élete támaszául szolgál a helyi társadalomnak.

Ibsen darabja azt vizsgálja, hogy a hatalom hogyan korrumpálja birtokosát. Mi az az ár, amit megfizetünk a hatalomért és mit teszünk a megtartásáért? A Bernick család tagjain keresztül, Ibsen a teljes társadalmat érintő kérdéseket vet fel.

 

Az előadás felvételét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta

emmi_logo_kicsi